Hopp til innholdet

Hopp til hovedmeny

Hopp til Søk

Hopp til sidemeny

NUPI
 
 

Lær mer om årets fredspris

 
 

09.12.2013Lær mer om årets fredspris

10. desember mottar organisasjonen OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, Nobels fredspris. Vil du vite mer om årets fredsprisvinner? NUPI har samlet relevant lesestoff her.

Innføring
Hvem er OPCW? Og hvordan arbeider organisasjonen? Lurer du på hvem som er medlemmer og hvem som ikke er det? Eller vil du vite mer om hva kjemiske våpen er og hvordan de virker?

Bjørn Arne Johnsen, forskningssjef ved Forsvarets Forskningsinstitutt, svarer på disse spørsmålene i en Hvor Hender Det-artikkel, som du kan lese her. Hvor Hender Det er tilpasset skoleelever og andre som er interessert i allment og leservennlig stoff om internasjonal politikk.

Historisk bakteppe
- Situasjonen i Syria har aktualisert OPCW, men vi må ikke glemme at det var langsiktige arbeid som gjorde at organisasjonen vant prisen, skriver seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard i en kronikk på NRK Ytring.

I denne artikkelen forklarer Lodgaard historien bak kjemivåpenkonvensjonen, og om bruk av kjemiske våpen. Han gir også en innføring i kritikk mot OPCW og diskusjonen om hvorvidt dette var en «politisk» Nobelpris.

Vil du gå mer i dybden?
For deg som er interessert i å gå mer i dybden på tematikken anbefaler vi rapporten «Weapons of Mass Destruction: How to set up an Inspection Regime” av Jørn Siljeholm. I rapporten er det samlet kunnskap om hvordan man setter opp et inspeksjonsregime for masseødeleggelsesvåpen. Les rapporten her.