Hopp til innhold
NUPI skole

Arrangement

Tunisia´s Ennahda: Ein modell for demokratisering av politisk Islam?

Ved tildelinga av Nobels fredspris i 2015 blei rolla til det tunisiske sivilsamfunnet i utviklinga av eit demokratisk styresett i landet anerkjend, representert ved dialogkvartetten. Ein annan viktig og ofte oversett faktor i denne overgangen gjeld rolla til Ennahda, det tunisiske islamistpartiet, som vatn landets første frie og rettferdige val halde i 2011. I motsetning til andre islamistiske parti som fekk makt under den arabiske våren, har Ennahda vist ein oppsiktsvekkjande vilje til kompromiss og til å finne igjen den politiske identiteten sin.
10 november 2016
09:00 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Midtøsten og Nord-Afrika
  • Konflikt
  • Engelsk

På Ennahda kongressen i 2016, uttalte Rachid Ghannouchi, den 74-årige grunnleggjaren til partiet og president at "Ennahda har endra seg frå ei ideologisk rørsle engasjert i kampen for identiteten til ei protestrørsle mot eit autoritært regime til no å ha blitt eit nasjonalt demokratisk parti. Vi må halde religion langt frå politiske kampar.  Det at Ennahda har annonsert at dei vil heilt frigjere religion frå dei politiske retningslinjene sine har skapt overskrifter.

Med samanbrotet av Den muslimske brorskapen i Egypt og den tyrkiske AKP som har vore involvert i nasjonale maktkampar, kan ein her sjå at Ennahda representerer ein ny demokratisk modell for politiske islamistar? Kva kan vi lære av den rolla Ennahda hadde under overgangen til demokratisk styre i Tunis og er ein slik lærdom overførbar til andre land?

Relevante publikasjonar:

External Powers and the Arab Spring

Tunisia: revolusjon, dialog og demokratisering

Seminaret vil bli tolka frå fransk til engelsk.

Følg seminaret på YouTube

Hovedtaler

Mourou Abdelfattah
Tunisisk jurist, visepresident i parlamentet and co-grunnlegger av partiet Ennahdha

Ordstyrer

Joachim Nahem
Tidligere ansatt
10 november 2016
09:00 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Midtøsten og Nord-Afrika
  • Konflikt
  • Engelsk