Hopp til innhold
NUPI skole

Geopolitikk etter «Grexit»

Et gresk farvel til euroen kan få store konsekvenser for Europa, skriver direktør Ulf Sverdrup i DN-kronikk.
Bildet viser en gresk demonstrant

KRISE: En eventuell «grexit» kan sende Hellas ut i en dyp politisk krise - og ha store konsekvenser for geopolitikken, skriver NUPI-direktøren i en ny kronikk.

Foto: NTB Scanpix

KRISE: En eventuell «grexit» kan sende Hellas ut i en dyp politisk krise - og ha store konsekvenser for geopolitikken, skriver NUPI-direktøren i en ny kronikk.

Foto: NTB Scanpix

Fra mandag denne uka holder greske banker stengt – foreløpig i seks dager. Mandag morgen meldte Aftenpostens korrespondent i Hellas at grekerne prøvde å ta ut penger fra minibanker – trass i at de vet at disse er stengt.

Kapitalkontroll og stenging av banker er blant de drastiske tiltakene landet innfører for å unngå økonomisk kollaps. Ifølge Dagbladet sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici at et nytt forslag til en avtale med Hellas vil legges fram mandag, for å unngå en gresk konkurs.

- Tynnslitt løsningsvilje

«Viljen og evnen til å finne løsninger på krisen i Hellas synes tynnslitt, på alle kanter. Dersom det skal bli en forhandlet løsning må både Angela Merkel og Aleksis Tsipras trolig skuffe egne velgere, og vi vet ikke om de evner det. Tiden tikker nå fort. Britiske bookmakere har visstnok stengt veddemålet, skrev NUPI-direktør Ulf Sverdrup i kronikken «Grexit og geopolitikk» i Dagens Næringsliv før helgen.

Her gir han sin analyse av mulige konsekvenser en potensiell «grexit» - et gresk farvel til euroen – kan få, ikke bare for landet selv, men for geopolitikk.

«Dersom en ny valuta etableres vil verdien av innskudd og midler i Hellas trolig bli redusert kraftig, mens inflasjonen vil skyte til værs. Håpet er at Hellas raskt kan nå bunnen og legge grunnlaget for ny vekst. Mange vil få det verre før det eventuelt blir bedre,» skriver Sverdrup.

Dyp politisk krise

Ifølge ham er det ikke usannsynlig at dette kan sende Hellas inn i en dyp politisk krise og en periode med ustabilitet der også styreformens legitimitet utfordres, med store virkninger for Europa.

Sverdrup skriver blant annet at «en eventuell 'grexit' vil være et dypt nederlag for euroen, men også for selve ideen om europeisk integrasjon, samling og enhet.»

At Hellas etter en eventuell «grexit» kan søke å styrke båndene til for eksempel Kina og Russland, er heller ikke usannsynlig, ifølge Sverdup.

Les kronikken i sin helhet på DNs nettsider.

Temaer

  • Internasjonal økonomi
  • Europa
  • Internasjonale organisasjoner
  • EU