Hopp til innhold
NUPI skole

VIDEO: Forsker for et sikrere Europa

- Europa har behov for en mer konsekvent sikkerhetspolitikk, sier seniorforsker Nina Græger. Gjennom et utvekslingsprogram for nordiske forskere har hun fått mulighet til å jobbe med temaet i tett samarbeid med svenske kollegaer.
Bildet viser EUs flagg

NORDISK SAMARBEID: Gjennom forskerutveksling samarbeider NUPI og Utrikespolitiska Institutet (UI) i Stockholm om forskning på EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Foto: European Union Naval Force Somalia Operation Atalanta/Creative Commons/CC BY-ND 2.0

NORDISK SAMARBEID: Gjennom forskerutveksling samarbeider NUPI og Utrikespolitiska Institutet (UI) i Stockholm om forskning på EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Foto: European Union Naval Force Somalia Operation Atalanta/Creative Commons/CC BY-ND 2.0

Hva er det som driver europeisk utenrikspolitikk, og hva er egentlig EUs og NATOs rolle i internasjonal politikk?

Det er utgangspunktet for seniorforskerne Nina Græger (NUPI) og Niklas Brembergs (Utrikespolitiska Institutet og Universitetet i Uppsala) samarbeidsprosjekt om EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Se Græger og Bremberg i samtale om forskningsprosjektet på UIs YouTube-kanal:

- Nytt og annerledes

Gjennom prosjektet ønsker forskerne å åpne for nye spørsmål om EUs utenrikspolitikk. Prosjektet tar for seg praksis-tilnærminger til EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk og diplomati, inkludert samarbeidet med NATO.

- Jeg tror det er viktig å finne nye måter å studere EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk på samt EUs forhold til andre organisasjoner som er viktig for sikkerhet, slik som NATO, sier Græger.

- Vi ser etter Ukraina-krisen i 2014, men også etter valget av Trump som president, at det er behov for at Europa får en mer konsekvent sikkerhetspolitikk.

Vellykket utveksling

Græger var ved UI i Stockholm i to uker i november, primært for å jobbe sammen med kollega Niklas Bremberg (UI og Universitetet i Uppsala).

Oppholdet ble finansiert av et nordisk forskerutvekslingsprogram for forskere tilknyttet de utenrikspolitiske instituttene i regi av Nordisk Ministerråd.

- Det er en veldig god mulighet å ha dette programmet for å faktisk møtes og jobbe sammen ansikt til ansikt, sier Græger.

Temaer

  • Forsvar
  • Sikkerhetspolitikk
  • NATO
  • Utenrikspolitikk
  • Europa
  • EU

Fakta

Grægers og Brembergs prosjekt skal munne ut i et bokkapittel i en redigert bok på internasjonalt forlag om ulike tilnærmingsmåter til EU. Forskerne organiserer også en workshop som del av European Workshops in International Studies (EWIS) om ‘New Frontiers in International Relations’ ved Cardiff University, Wales i juni 2017. Tittelen er ‘European Diplomatic Practices: Contemporary Challenges and Innovative Approaches’.