Hopp til innhold

Arbeidsoppgaver til HHD nr. 8 2018

title

Arbeidsoppgaver til HHD nr. 8 2018

short_description

Arbeidsoppgaver

related_quiz

questions

tasks

  1. Skriv ned navnet på alle aktørene i konflikten som er nevnt i artikkelen.
  2. Hva er en allianse?
  3. Hvilke to hovedallianser kan man si at borgerkrigen i Jemen består av?
  4. Situasjonen i borgerkrigen i Jemen er nå fastlåst. Forklar kort hva dette innebærer.
  5. Tegn en tidslinje for utviklingen av konflikten.
  6. Hvilke roller har Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater i konflikten i Jemen? Hvorfor har de involvert seg?
  7. Diskuter hvorvidt verdenssamfunnet har mulighet til å gripe inn når sivilbefolkningen i et land sulter som en følge av borgerkrig.
  8. Sammenlikn borgerkrigen i Jemen med borgerkrigen i Syra: Hva er likt og på hvilke måter skiller konfliktene seg fra hverandre?
  9. Diskuter hvorvidt det er problematisk at andre land blander seg inn i en borgerkrig.

Lenkeforslag til denne artikkelen

Tidligere "Hvor hender det?" relatert til temaet:

Videre lesing:

Les mer om Jemen hos Store norske leksikon

Les mer om humanitær intervensjon hos Store norske leksikon

NRK har laget en samleside om utviklingen i borgerkrigen 

Aftenposten: Utenriksministeren i Jemen ba om intervensjon

VG om at alliansen mellom Houthi-bevegelsen og ekspresident Hadi slår sprekker (dette ble skrevet noen dager før han ble drept)

tags

definere omgrepet makt og gje døme på korleis makt blir brukt i verdssamfunnet, finne døme på ulike typar konfliktar og menneskerettsbrot og drøfte kva FN og andre internasjonale aktørar kan gjere, gjere greie for ulike forklaringar på kvifor det finst fattige og rike land, og diskutere tiltak for å redusere fattigdommen i verda, gjøre rede for rettsregler og avtaler i internasjonal politikk og deres bruksområder, sammenlikne former for makt og maktbruk og vurdere internasjonale aktørers rolle i verdenssamfunnet, drøfte problemstillinger om fred og sikkerhet, økonomi, miljø, utvikling og bistand i tilknytning til internasjonalt samarbeid, beskrive og vurdere internasjonale konflikt- og problemområder, forklare begrepet menneskerettigheter og gjøre rede for hovedlinjer i utviklingen av menneskerettighetene, gi eksempler på brudd på sivile og politiske rettigheter og på sosiale, økonomiske og kulturelle rettigheter i forskjellige deler av verden, og analysere årsaker til bruddene, vurdere menneskerettighetenes rolle i internasjonal politikk

tags_migration

vurdere menneskerettighetenes rolle i internasjonal politikk