Kvinner i politikken: forskjeller, barrierer og konsekvenser

Tir 14 juni 2016
Tid: 10:30 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 46
Legg i kalender 16-06-14 10:30 16-06-14 12:30 38 Kvinner i politikken: forskjeller, barrierer og konsekvenser NUPI har gleden av å ønske Torild Skard, Mala Htun og Elin Bjarnegård velkommen til dette seminaret. Forskerne deler innsikt fra sin forskning på kvinner i politikk verden over. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

NUPI har gleden av å ønske Torild Skard, Mala Htun og Elin Bjarnegård velkommen til dette seminaret. Forskerne deler innsikt fra sin forskning på kvinner i politikk verden over.

Å få flere kvinner som politiske beslutningstakere har vært på den internasjonale agendaen i flere tiår. I de nordiske landene sitter kvinner i dag på 41 prosent av de parlamentariske plassene, men verdensgjennomsnittet er fremdeles under 23 prosent, og mye lavere i mange land.

Hva er forklaringene på disse nasjonale forskjellene? Hvorfor bryr vi oss om å få flere kvinner inn i politikken? Og hva vet vi om effektene av at kvinner entrer den politiske arena? På dette seminaret deler forskerne bak flere av de mest overgripende ferske studiene av disse spørsmålene sine funn, erfaringer og innsikt.

Deltakere

Torild Skard er seniorforsker, tidligere president for Lagtinget, spesialråd/assisterende utenriksråd for bistandssaker og direktør i UNESCO og UNICEF. I den prisbelønte boken Women of Power: Half a Century of Female Presidents and Prime Ministers Worldwide undersøker hun hvordan og hvorfor kvinnelige statsledere i over 50 land steg til topps og hva deres lederskap har betydd for kvinners myndighet gjennom siste halvdel av 1900-tallet.

Mala Htun er professor i statsvitenskap vedUniversity of New Mexico og en ledende ekspert på kjønn og politik. Hennes siste bok, Inclusion Without Representation: Gender Quotas and Ethnic Reservations in Latin America, ser på effektene av kvoteringsordninger for kvinner og minoriteter i Latin-Amerika.

Elin Bjarnegård er førsteamanuensis og foreleser i utviklingsstudier ved Statsvetenskapliga institutionen ved Uppsala Universitet i Sverige. Hun har i stor utstrekning publisert arbeid på feltet kjønn og politikk. I sin ferske bok, Gender, Informal Institutions and Political Recruitment: Explaining Male Dominance in Parliamentary Representation, forklarer hun viktigheten av mannlige nettverk i videreføringen av mannlig dominans i politikken.

Dette seminaret er en del av NUPIs seminarserie, Inclusion, Representation, and Empowerment, som vil presentere forskning på kvinners og minoriteters rolle i politikk verden over. Seminarserien er organisert som en del av det forskningsrådsfinansierte prosjektet Legal Regimes and Women's Economic Agency.

Du kan følge seminaret direkte på YouTube:

Relevante prosjekter