Fredsnasjon eller realpolitisk kameleon? Norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk under lupen

Tir 7 nov. 2017
Tid: 09:00 Sted: NUPI Språk: Norsk Ledige plasser: 29
Legg i kalender 17-11-7 09:00 17-11-7 10:30 38 Fredsnasjon eller realpolitisk kameleon? Norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk under lupen Ansvarlig redaktør for faktisk.no, Kristoffer Egeberg, skal sammen med NUPI-forsker Halvard Leira diskutere norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Ansvarlig redaktør for faktisk.no, Kristoffer Egeberg, skal sammen med NUPI-forsker Halvard Leira diskutere norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk

Norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk har ofte blitt kritisert for å være tosidig: på den ene siden fremmes fred, demokrati, menneskerettigheter og humanitær innsats, på den annen side deltar vi i skarpe internasjonale militære operasjoner med USA og NATO. Hvordan kan vi forklare denne dobbeltheten? Hva er drivkreftene bak norsk beslutningene om å bruke militære styrker internasjonalt? Kan Norge fortsette å fremstille seg selv som både fredsnasjon og en lojal alliert?

To eksperter vil diskutere ulike perspektiv:

Kristoffer Egeberg er mangeårig journalist, vaktsjef og redaksjonssjef i Dagbladet. Han har mottatt SKUP-prisen og IR-prisen (Internasjonal Reporter) for sine avsløringer knyttet til Forsvarets omstridte salg av forsvarsmateriell til utlandet. Egeberg har selv vært soldat og offiser i FN- og NATO-tjeneste i Libanon, Bosnia og Kosovo. Han har også skrevet boken «Fredsnasjonen Norge» som er en svært detaljert fremstilling av våre engasjementer fredsbevarende operasjoner gjennom 25 år. Nå er Egeberg ansvarlig redaktør for Faktisk.no, et redaksjonelt samarbeid mellom Dagbladet, VG og NRK og TV 2.

Halvard Leira er seniorforsker med fokus på norsk utenrikspolitikk. Han er blant annet medforfatter av boken «Norsk utenrikspolitisk idéhistorie», og har redigert pamfletten «Norske selvbilder og norsk utenrikspolitikk». Leira vil presentere hovedfunnene i forskningen rundt hva som har drevet norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk gjennom årene.

Ordstyrer er seniorrådgiver ved NUPI Karsten Friis.