Etter Ukraina-krisen: utfordringer og muligheter for nordisk forsvarssamarbeid
Tirsdag 26. juni vil politikere og embetsmenn fra de nordiske landene diskutere utfordringer og muligheter for nordisk forsvarssamarbeid.
Det er kaffe og registrering fra 08.15. Vær vennlig å beregne god tid, da det er ID-sjekk ved inngangen. Enkel lunsj serveres fra 11.15.
Nordisk forsvarssamarbeid frem til 2014 handlet i stor grad om kostnadseffektivitet. Gjennom felles utdanning, trening og anskaffelser skulle de små nordiske forsvarsmaktene unngå ytterligere nedskjæringer. Operativt var ambisjonen å kunne stille felles bidrag «ute» i internasjonale operasjoner langt fra den Nordisk-Baltiske regionen.Med Ukraina-krisen i 2014 endret dynamikken i samarbeidet seg fra "ute" til "hjemme". De nordiske landene fokuserer nå på å samarbeide om å møte utfordringene fra Russland i sine nærområder. Både NATO-landene Norge, Danmark og Island, samt de militært alliansefrie statene Sverige og Finland, ønsker å ha muligheten til å samarbeide tett om felles bidrag «hjemme» i Norden, i tilfelle krise og krig.
Seminaret samler ledende nordiske politikere, embetsmenn og parlamentarikere for å diskutere utfordringene og mulighetene i dagens nordiske forsvarssamarbeid.
0900–0905 Åpning ved professor Rolf Tamnes, IFS
0905–0920 Keynote, Frank Bakke-Jensen, Norges forsvarsminister
0920–1010 Ekspertpanel 1 moderert av seniorforsker Håkon Lunde Saxi, IFS
- Åsa Anclair, Forsvarsdepartementet (Sverige)
- Svein Efjestad, Forsvarsdepartementet (Norge)
- Joachim Finkielman, Forsvarsdepartementet (Danmark)
- Helena Partanen, Forsvarsdepartementet (Finland)
1010–1025 Kaffepause
1025–1115 Ekspertpanel 2 moderert av seniorrådgiver Karsten Friis, NUPI
- Ilkka Kanerva, Riksdagsmedlem (Finland)
- Henrik Dam Kristensen, Folketingsmedlem (Danmark)
- Michael Tetzschner, Stortingsrepresentant (Norge)
- Hans Wallmark, Riksdagsmedlem (Sverige)
1115–1120 Avslutning ved seniorforsker Håkon Lunde Saxi, IFS
1120–1200 Lett lunsj
Dette er et arrangement i samarbeid med Institutt for forsvarsstudier, og vertskap er seniorrådgiver på NUPI Karsten Friis, og seniorforsker Håkon Lunde Saxi fra IFS.