Den politiske situasjonen i Etiopia og ringvirkninger for Afrikas Horn

Tir 3 sep. 2019
Tid: 10:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 38
Legg i kalender 19-09-3 10:00 19-09-3 11:30 38 Den politiske situasjonen i Etiopia og ringvirkninger for Afrikas Horn Hvordan er den politiske dynamikken i Etiopia, og hvilke implikasjoner kan den ha for Afrikas Horn? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Hvordan er den politiske dynamikken i Etiopia, og hvilke implikasjoner kan den ha for Afrikas Horn?

I april 2018 ble Abiy Ahmed valgt til statsminister i Etiopia. Dette kom etter en periode med politisk uro nasjonalt, regionale protester og usikkerhet innen regjeringskoalisjonen EPRDF. Abiy gikk fort i gang med politiske og økonomiske reformer, og startet fredssamtaler med Eritrea, noe han ble feiret for både nasjonalt og internasjonalt. I det siste har man derimot sett økende etnisk spenning, at den gjenåpnede grensen mot Eritrea er stengt igjen, og et mislykket kuppførsøk i Amhara-regionen.

I dette seminaret vil Dr. Abdeda Beyene fra Centre for Dialogue, Research and Cooperation i Etiopia gi et oppdatert bilde om den pågående politiske situasjonen i Etiopia og dets eventuelle ringvirkninger for Afrikas Horn.

Endringene man har sett i Etiopia har ført til endringer i hele regionen. Hendelser på Afrikas Horn har beveget seg i mange overraskende retninger. Skiftet i forholdet og tilnærmingen til Etiopia og Eritrea, som nå er allment akseptert, kan tilskrives endringene i Etiopia og delvis til kontakter på høyt nivå formidlet av Gulf-regjeringene. Tilnærmingen mellom Etiopia og Eritrea har også utløst et initiativ som ser på en ny regional integrasjon mellom Somalia, Etiopia og Eritrea. Men dette har konsekvenser for regionale allianser og måten IGAD fungerer på. Dette trenger derfor en seriøs granskning. Følgelig kan dette seminaret se på den politiske, freds- og sikkerhetsmessige, økonomiske og sosiale effekten av endringene i Etiopia, de viktigste faktorene som har utviklet seg, og synliggjøre scenariene for disse trendene for IGAD-regionen og deres implikasjoner.

Abdeta Dribssa Beyene er Administrerende direktør for Centre for Dialogue, Research and Cooperation (CDRC). Han har en PhD i statsvitenskap fra Northwestern University i Chicago, USA, og han har lang erfaring fra ulike stillinger i det etiopiske utenriksdepartementet.

Etter presentasjonen vil det være mulig å stille spørsmål.

Ordstyrer er seniorforsker på NUPI, Jon Harald Sande Lie.