Foto: Jørn Rune Buljo / NUPI

Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, besøkte NUPI 22. august.

NUPI Podkast: Iran kan hindre skipsangrep, men har intet insentiv til å gjøre det, ifølge Irans utenriksminister

Publisert: 29. aug. 2019

– Å sende marinefartøy til Persiabukta, med mål om å konfrontere Iran, vil ikke bidra til sikkerhet, sa Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, da han gjestet NUPI.

– Dersom du ønsker trygghet i Persiabukta, må det gjelde for alle, fortsatte Zarif.

Den iranske utenriksministeren besøkte NUPI 22. august, hvor han diskuterte krigsfaren og fremtiden i Persiabukta med NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

Zarif anmodet Europa til å stå opp mot USA og gjenoppta handel med Iran, til tross for amerikansk press. Ifølge den iranske ministeren er USAs «maximum pressure»-strategi fånyttes i møte med Iran:

– Å legge press på Iran pleier å slå tilbake på en. Iranere er allergiske mot trusler og press. Iranere svarer veldig godt på vennlighet, på respekt, men reagerer veldig negativt på press og trusler.

Hør hele samtalen med utenriksminister Zarif, inkludert spørsmål fra salen, her: Etter en sommer med skipsangrep og høyt spenningsnivå i Persiabukta, har USA bedt en rekke allierte land – blant annet Norge – om militære bidrag for å sikre skipsfarten i det viktige farvannet. Zarif frarådet sterkt vestlig militær tilstedeværelse i Gulfen:

– Det er ikke behov for en masse militærskip. Sikkerhet i Persiabukta kan sikres gjennom samarbeid og inkludering – ikke gjennom ekskludering.

Utenlandske marinefartøy vil derimot føre til mer kamp om plassen i det allerede tungt trafikkerte farvannet og heller gjøre situasjonen farligere, ifølge Zarif.

– Iran kan faktisk hindre angrepene på skip i Persiabukta, men vi har intet insentiv til å gjøre det, sa den iranske utenriksministeren.

– Det betyr ikke at Iran står bak tisse angrepene. Det er rett og slett nok at Iran lar være å gjøre det vi vanligvis gjør for å sikre skipsfarten deres, og nå ser dere hva som skjer.