Hopp til innhold
NUPI skole

NUPI-uken som gikk – uke 13

Gikk du glipp av et spennende seminar, en viktig artikkel eller andre nyheter fra NUPI?

UKE 13: Veivalgsprosjektet, tidsskriftet Internasjonal Politikk og NUPI-forskere i Sikkerhetsrådet er noe av det du har kunnet lese om på våre nettsider denne uken.

Foto: Christopher Olssøn/Karsten Friis

UKE 13: Veivalgsprosjektet, tidsskriftet Internasjonal Politikk og NUPI-forskere i Sikkerhetsrådet er noe av det du har kunnet lese om på våre nettsider denne uken.

Foto: Christopher Olssøn/Karsten Friis

NUPI-forskere orienterte i Sikkerhetsrådet

Fredag 31. mars ledet Ukraina et såkalt Arria-formula-møte om hybridkrigføring som trussel mot internasjonal fred og sikkerhet i FNs sikkerhetsråd.

NUPI-forskerne Patrick Cullen og Erik Reichborn-Kjennerud var invitert til å gi en orientering om fenomenet hybridkrigføring på møtet. Les saken her.

80-års jubilant i full vigør

Tidsskriftet Internasjonal Politikk (IP) er 80 år. I sentrum for det nye nummeret står USA, akkurat slik det gjorde for det første tidsskriftet i 1937. Les saken her.

Bildet viser Donald Trump

I SENTRUM: Med Donald Trump som president er hypotesene mange om hvilken retning amerikansk politikk kommer til å gå de kommende årene. Det ferske nummeret av IPs fokusspalte tar for seg USA og Skandinavia.

Foto: Gage Skidmore/Creative Commons/CC BY-SA 2.0

Hvilke utfordringer gir "tingenes internett" oss?

Hvordan vet du at den nye TV-en din – med innebygd kamera – er sikker? Torsdag forrige uke gjestet Madeline Carr NUPI for å snake om The Internet of Things. Les saken om henne her.

Bildet viser Madeline Carr

USIKKER FREMTID: - Mange smartdingser er faktisk ganske dumme, sa Madeline Carr da hun snakket om cybersikkerhet på NUPI. Hun viste til hvordan enkle produkter, som smarte lyspærer, som ikke kan oppdateres eller passordbeskyttes, kan fungere som inngansportaler for hackere.

Foto: Ane Teksum Isbrekken

#VEIVALG - global styring

De problemene man møter globalt i dag er mer kompliserte enn tidligere. Områder som cyber, klimaendringer og internasjonal terror fører til at samarbeidet mellom stater blir enda mer krevende. De store landene er i mindre grad enn før i stand til å bli enige om viktige saker, og spenningsnivået mellom land som USA, Russland og Kina er høyere. Valget av Trump, Brexit og fremveksten av høyrepopulismen i Europa er en reaksjon på at global styring til nå stort sett har blitt sett på som et eliteprosjekt. Hvilke konsekvenser har dette for Norge? Hva bør Norge gjøre? Forskningssjef Ole Jacob Sending gir en kort innføring til global stying i den siste filmen i #VEIVALG- serien. Les mer om prosjektet her.

Fremmedkrigere fra Russland og Sentral-Asia: hvem, hva, hvorfor?

Den siste artikkelen fra NUPI Skoles serie "Hvor hender det" ser nærmere på denne gruppen mennesker det ikke snakkes så mye om: "Medieoppslagene har vært mange om fremmedkrigere som har reist fra Vest-Europa for å bli med i IS. Oppslagene har vært langt færre om dem som har reist fra Russland og de sentralasiatiske landene. I desember 2016 opplyste det russiske utenriksdepartementet at 3200 russiske statsborgere hadde reist for å kjempe med IS i Syria, de fleste av dem fra de russiske republikkene Tsjetsjenia og Dagestan. 4000 fremmedkrigere fra Sentral-Asia skal ha reist til Syria. Les hele saken her.

Fremmedkrigere har bidratt til å skjerpe voldsbruken og konfliktnivået i Syria og Irak.

Foto: Scanpix/AFP
  • Hold deg oppdatert på de ferskeste publikasjonene fra forskerne våre her.
  • Du kan se de fleste NUPI-seminarer, samt ekspertintervjuer, på YouTube-kanalen vår.
  • De fleste av NUPIs seminarer er åpne for alle. Se en fullstendig oversikt over programmet vårt fremover her.

Temaer