Foto: MArie Furhovden/NUPI

HVOR LIKE ER DE NORDISKE LANDENE? I en ny rapport har Kristin Haugevik (t.v.) og Øyvind Svendsen (t.h.) sammen med flere kolleger fra nordiske søsterinstitutter sett nærmere på hvilke valg Norge, Sverige, Danmark og Finland treffer i sikkerhetspolitikken. Det er tema i en ny episode av Utenrikshospitalet. I midten programleder Ane Teksum Isbrekken.

PODKAST: Krig i Europa – Hva skjer med Nordens forsvars- og sikkerhetspolitikk?

Publisert: 30. mars 2022

Hva slags diagnose vil forskerne sette på Norden? Og hvordan ser bildet ut nå som Russland har invadert Ukraina?

Norden har kanskje rykte på seg å være litt kjedelig. Men er det ufortjent? Ja, ifølge seniorforsker Kristin Haugevik:

- Det er mye spennende som skjer og har skjedd i Norden. Ikke minst i lys av Ukraina-krigen, er det klart at det er store ting i sving også i Norden, som er viktig å være oppmerksom på. 

Før Ukraina-krigen så Haugevik og seniorforsker Øyvind Svendsen nemlig på hvordan Norge, Danmark, Sverige og Finland oppfører seg i sikkerhets- og forsvarspolitikken sammen med nordiske kolleger i en rapport som kan lastes ned gratis her.

Forskjellige allianser og samarbeid

Norge, Danmark og Island har NATO i ryggen. Men verken Sverige eller Finland er medlem i NATO. Og Norge og Island er ikke med i EU. Hvor enkelt er det å samarbeide for de nordiske landene, når de har så forskjellige tilknytninger? Blir krigen i Ukraina et vendepunkt for sikkerhets- og forsvarspolitikken i Norden? Er det sannsynlig at Finland og Sverige vil søke seg til NATO nå?

I denne episoden av Utenrikshospitalet, dykker vi dypere ned i dette og en rekke andre viktige spørsmål om de nordiske landenes valg i forsvars- og sikkerhetspolitikken.


Programleder er kommunikasjonsrådgiver Ane Teksum Isbrekken.

PS! 21. april arrangerer NUPI årets utgave av Norsk utenrikspolitisk konferanse, hvor Norden står på plakaten. Meld deg på her. Og sjekk ut NUPIs to andre podkastserier, The World Stage og Hvor hender det?.

Publikasjoner

Prosjekter