Hopp til innhold
NUPI skole

PODKAST: – Putin kan ikke styre tankene til folk

Ved å skylde på Vladimir Putin for alt vi misliker i Vesten, klarer vi ikke å ta tak i de faktiske utfordringene, mener Mark Galeotti, forfatter av boken We Need to Talk About Putin.
Foto: Jørn Rune Buljo / NUPI
Foto: Jørn Rune Buljo / NUPI

– Vi har mange gode grunner til å klage på Putin. Men det som bekymrer meg, er at vi i økende grad ser ham som roten til alt ondt. Han er Blofeld i den siste Bond-filmen, sa den britiske russlandseksperten da han gjestet NUPI.

– Jeg skulle veldig gjerne skyldt på Putin for brexit. Folk vil veldig gjerne skylde på Putin for både Trump og for den omfattende legitimitetskrisen som lammer Vesten. Men sannheten er at det ikke er hans skyld. Staten hans vil utnytte slike hendelser mest mulig, men Putin har ingen magiske krefter som styrer tankene til folk. Dette er en måte å bruke Putin som syndebukk, og dermed unngå å ta tak i de faktiske utfordringene.

Galeotti besøkte NUPI på onsdag, hvor han og seniorforsker Julie Wilhelmsen diskuterte boken hans, We Need to Talk About Putin, og mytene som omgir russiske presidenten. Ifølge Galeotti fører karakteristikken av Putin, som en «allmektig ond mesterhjerne», til at mye av den positive utviklingen i Russland blir oversett:

– Vi må skjønne at det fortsatt er et aktivt sivilsamfunn i Russland, og fenomenalt modige gravejournalister gjør fortsatt en strålende jobb. Alt dette forsvinner i monomane fikseringen på denne ene djevelske bakmannen.

For Galeotti representerer Vladimir Putin en generasjon russere som vokste opp og hadde sine første formative år i yrkeslivet på slutten av sovjettiden.

– Så, over natten, gikk de fra å være borgere av en supermakt, til å bo i et falleferdig land som ble sett på som et problem, heller enn en aktør i verdenssamfunnet. Og det er en tøff ting å komme over.

Hør hele samtalen om Putin – mannen og mytene – her:

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Russland og Eurasia
  • Nasjonalisme