Bildet viser Russland Foto: Mariano Mantel/Creative Commons/CC BY-NC 2.0

- IKKE FRITT VALG: Selv om Duma-valget i Russland 18. september gjennomføres på teknisk riktig måte, er det langt unna å være fritt og rettferdig, mener ekspertene.

Stor ståhei for ingenting?

Publisert: 13. sep. 2016

Søndag 18. september er det Duma-valg i Russland. Hvem får være med, hva betyr valget egentlig, og hva blir resultatet? Se live-seminar om valget.

- Det er ingen tvil om at dette ikke vil være et fritt og rettferdig valg i en bredere internasjonal kontekst, sa møteleder Julie Wilhelmsen (NUPI) da hun tirsdag ønsket nærmere 90 deltakere velkommen til NUPI-seminar om det forestående valget i Russland.

Hun pekte på at betingelsene for at et opposisjonsparti eller en uavhegig røst kan komme til orde og appellere til velgerne, er små i dagens Russland.

- Selv om de får lov å spile i fotballkampen selve kampdagen, har de ikke fått lov å trene på forhånd.

Gikk du glipp av seminaret vårt? Du kan se det i sin helhet på YouTube:

Forhåndsbestemt utfall

Den som håper på store omveltninger i kjølvannet av søndagens Duma-valg, vil bli skuffet, skal vi tro NUPI-forskerne som bidro til seminaret.

- Valgresultatet er i stor rad bestemt lang tid i forveien, sa Helge Blakkisrud, leder for Forskningsgruppen for Russland og Eurasia, i sin presentasjon av Duma-valgets hvem, hva, hvor.

Han gjettet på en oppslutning på mellom 50 prosent og 2/3 flertall for Putins parti Det forente Russland.

- Gagner Putin-partiet

Nytt i årets valg er at halvparten av Duma-representantene blir valgt fra partilister, mens den andre halvparten blir valgt i flertallsvalg i enmannskretser, en endring som kom på plass i kjølvannet av demonstrasjoner etter valget i 2011.

Blakkisrud mener imidlertid endringen gagner Det forente Russland mer enn opposisjonen.

- I mange av enmannskretsene kan partiet nyte godt av administrative ressurser, kontroll med mediene og at de har erfarne, velkjente kandidater de kan føre opp. Jeg tror 60 – 70 prosent av representantene fra enmannskretsene kan komme fra Det forente Russland..

Flere «proffe» politikere

Så hvem ender egentlig opp med å sitte i Dumaen?

- Kun de fire dumapartiene klarer sperregrensen. I tillegg vil det nok være noen enkeltrepresentanter for nasjonalister og liberale. Det vil være få kvinner, færre forretningsfolk, og flere «profesjonelle» politikere, sier Blakkisrud.