Asia
Det politiske og økonomiske tyngdepunktet i verden beveger seg mot Asia.
Asia er verdens største og mest folkerike verdensdel. Omkring 60 prosent av verdens befolkning bor i Asia. Verdensdelen består av fem regioner, Nord-Asia, Sentral-Asia, Øst-Asia, Sørøst-Asia og Vest-Asia, og er inndelt i 52 land hvorav to også ligger delvis i Europa (Tyrkia og Russland). Kina er det mest betydningsfulle landet i Asia, og er både en politisk og økonomisk drivkraft for Asias utvikling.
NUPIs forskning på Asia favner vidt. Asias rolle i verdensøkonomien, regionale handelsavtaler og økonomisk utvikling, samt Norges økonomiske forbindelser til asiatiske land er viktige forskningstema. Regional utenriks- og sikkerhetspolitikk i Asia står også sentralt. Denne forskningen omhandler blant annet hvordan asiatiske land samarbeider i organisasjoner som ASEAN, og hvordan de asiatiske stormaktene Kina og India påvirker politikken i verdensdelen og globalt.
Kilde: Store Norske Leksikon og NUPI.
Nyheter om Asia
-
KRONIKK: Hvem skal «eie» Afrika?
31. mars 2022Plikt til å hjelpe NATO med å forsvare Europa og samtidig demre opp for Kina i Stillehavsregionen setter USA i en sikkerhetspolitisk spagat. Det er ikke kapasitet for å ivareta innflytelse i Afrika, og dette vakuumet utnyttes av Kina og Russland.
-
KRONIKK: Kina balanserer på en tynn line
22. mars 2022Når Putins angrepskrig blir styggere, blir det mer krevende for Kina å balansere det russiske vennskapet opp mot andre land og interesser.
-
KRONIKK: Kina balanserer i bomberegnet
7. mars 2022Invasjonen av Ukraina stiller Kina overfor dilemmaer de hadde håpet å unngå. Det kan føre til at Kina demper sin viktige økonomiske støtte til Putin.
Hvor hender det? om Asia
-
Hvor hender det? nr. 13 2021
Journalistikk, krig og fred
13. okt. 2021- Elisabeth Eide
Nobels fredspris går i år til to kritiske journalister som daglig risikerer mye for å forsvare menneskerettigheter og demokrati. Den er samtidig en oppmuntring til uavhengige kritiske journalister over...
-
Hvor hender det? nr. 8 2021
Hvorfor investerer Kina og Russland i Norge?
18. juni 2021Kinesiske og russiske bedrifter investerer stadig mer penger i Europa og Norge. Vanligvis investerer selskaper i andre land for å vokse seg større og tjene penger. Men er det kun profitt Kina og Russland...
-
Hvor hender det? nr. 5 2021
Kina sikter mot toppen
21. apr. 2021Kina sikter høyt opp og langt fram. Det store målet er å bli et teknologisk og innovativt fyrtårn, før det om noen år skal gå forbi USA og bli verdens største økonomi.
Publikasjoner om Asia
-
Publikasjon : Popular scientific article
-
Publikasjon : Research paper
More bark than bite? Assessing China’s coercive measures in Scandinavia
2022På bakgrunn av den økende oppmerksomheten rundt kinesisk tvangsdiplomati, undersøker denne artikkelen i hvilken grad Beijing har tydd til slike tiltak i Skandinavia, basert på casestudier av nyere diplomatiske konflikter med Danmark og Sverige. Ved å skille mellom faktisk bruk av, og trusler om, økonomisk...- Andreas Bøje Forsby
-
Publikasjon : Popular scientific article
Når oppdrettslaksen utkonkurrerer norske demokratiske verdier
Norsk tilgang til det kinesiske laksemarkedet gikk på bekostning av demokratiske verdier hvor kinesiske studenter tilsynelatende ble tvunget av et statsapparat til å sikre medaljer i vintersport de ikke hadde kjennskap til.
Forskningsprosjekter om Asia
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Chinese Anger Diplomacy (ANGER)
2021 - 2024 (Pågående)Lar demokratier seg påvirke av offentlig kritikk fra Kina? ANGER tilnærmer seg dette spørsmålet ved å fokusere på Kinas bruk av «sinnediplomati» - offentlige og emosjonelt aggressive markeringer fra statlig...
-
Forskningsprosjekt
Cybersecurity Capacity Centre for Southern Africa (C3SA)
2020 - 2022 (Pågående)C3SA undersøker, kartlegger, vurderer og anbefaler tiltak for kapasitetsbygging for cybersikkerhet (CCB) i utviklingsland.
-
Foto: Travel Burma/CC BY-SA 4.0 Forskningsprosjekt
Research Capacity and Cooperation in Myanmar (RECCOM)
2018 - 2021 (Pågående)Dette prosjektet tar sikte på å bygge økt analytisk kapasitet blant forskere fra Myanmar.