Norden
Landene i Norden er blant de mest velstående i verden, og representerer en politisk stabil og velfungerende del av et Europa i endring.
Norden er det historisk-geografiske fellesnavnet på Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Områdene har til sammen over 26 millioner innbyggere og et areal på 3,5 millioner km². Samlet er den nordiske økonomien på størrelse med Russland eller Spanias. De nordiske landene har en lang historie med kulturelt fellesskap, bl.a. uttrykt gjennom etableringen av Nordisk råd i 1952 og Nordisk ministerråd i 1971. I en rekke sammenhenger internasjonalt opererer Norden som en politisk blokk, og landene er bl.a. tilsluttet Den nordiske passunionen, Europarådet, EØS-avtalen, FN og Schengen-traktaten. Men mens Norge, Danmark og Island er medlemmer av NATO, er Finland og Sverige det ikke. Tilsvarende er Danmark, Sverige og Finland EU-medlemmer, mens Norge og Island står utenfor.
Nordisk samarbeid på utenriks- og sikkerhetspolitikk står sentralt i NUPIs forskning om Norden. Sentrale spørsmål er hvordan de nordiske landenes ulike alliansepolitikker påvirker evnen til nordisk samarbeid i praksis, og hvilke muligheter for internasjonalt gjennomslag Norden kan ha som utenrikspolitisk blokk. NUPIs forskning på Norden er samlet under programmet Norden i verden.
Nyheter om Norden
-
Internasjonal Politikk ser nordover
8. des. 2020Få med deg siste utgave av tidsskriftet Internasjonal Politikk, med bidrag fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre.
-
Korleis posisjonerer Norden seg i det nye europeiske tryggleikslandskapet?
19. mars 2020Det undersøkjer forskarar frå NUPI og andre nordiske forskingsinstitutt i ein ny fellesrapport.
-
Nordmenn skeptiske til investeringar frå Russland og Kina
2. mars 2020Fleire er positive enn negative til utanlandske investeringar - men skeptiske til somme land.
Hvor hender det? om norden
-
Hvor hender det? nr. 12 2019
25 år med EØS-avtalen
27. nov. 2019I år er det 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Det som var ment som et venterom for EU-medlemskap, er blitt et permanent oppholdssted.
-
Hvor hender det? nr. 9 2019
Dette betyr klimaendringene for utenrikspolitikken
3. sep. 2019- Thomas Boe Hornburg
Spørsmålet er ikke om klimakrisen vil påvirke Norge, men hvordan den vil gjøre det. Utenrikspolitikken vår må tilpasses en varmere verden.
-
Hvor hender det? nr. 3 2019
Sikkerhetsrådet: Bør Norge få plass?
10. mars 2019I 2020 stiller Norge til valg til FNs sikkerhetsråd for perioden 2021-2022. I forbindelse med valgkampen diskuteres både fordeler og ulemper, men hva vil det egentlig si å være et valgt medlem i FNs sikkerhetsråd?
Publikasjoner om Norden
-
Publikasjon : Kapittel
Norwegian cybersecurity: a small-state approach to building international cyber cooperation
Som et lite, åpent og digitalisert land har cybersikkerhet blitt et stadig viktigere politisk spørsmål i Norge. Likevel, som i andre svært digitaliserte land, har Norge hatt utfordringer med å forene nasjonale sikkerhetsinteresser med det komplekse bildet av private selskaper og andre aktører som bidrar... -
Publikasjon : Academic lecture
Forelesning: Norden i verden
Forelesning for UDs aspirantkurs. -
Publikasjon : Interview
Podcast: Hva skjer med det sikkerhetspolitiske samarbeidet i Norden?
What challenges and opportunities exist for Nordic foreign and secrurity cooperation in the coming years?
Forskningsprosjekter om Norden
-
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Multilateralisme under press: Norge og Estland i FNs sikkerhetsråd
2020 - 2021 (Pågående)Dette prosjektet vil utforske mulighetene for økt bilateralt samarbeid mellom Norge og Estland i Sikkerhetsrådet, hvor Estland er roterende medlem 2020-2021 og Norge 2021-2022
-
Forskningsprosjekt
Når alt er krig: Konfliktdynamikk og russisk utenrikspolitikk etter krisen i Ukraina (WARU)
2020 - 2023 (Pågående)Hva er drivkreftene bak stadig dårligere relasjoner i verdenspolitikken? Kan vi forklare dem enkelt med henvisning til en aktørs ‘aggresjon’, slik politisk tale ofte gjør? Dette forskningsprosjektet anfører...
-
Forskningsprosjekt
Mitigating Perceived Threats in Russian and Norwegian Public Discourse (THREAT-DEFUSER)
2020 - 2023 (Pågående)THREAT-DEFUSER kobler sammen metoder fra statsvitenskap, lingvistikk og medievitenskap for å skape en ny tverrfaglig tilnærming til hybrid krigføring. Hovedmålet er langsiktig strategisk kompetanse på...