Migrasjon
Migrasjon handler om forflytningen av mennesker, både internt i land eller på tvers av landegrenser. Vi forsker på de mange spørsmålene knyttet til migrasjon og flyktningeproblematikk.
Det er flere årsaker til at mennesker forlater sine hjem. Vi skiller gjerne mellom «støtfaktorer», som væpnet konflikt, naturkatastrofer, og undertrykking, og «trekkfaktorer», som ønsket om et bedre liv. Mens den førstnevnte kategorien ofte representeres av flyktninger, representeres den sistnevnte ofte av økonomiske migranter. I motsetning til migranter har flyktninger krav på asyl eller opphold i andre land på humanitært grunnlag.
Ifølge Flyktninghjelpen var nærmere 71 millioner mennesker på flukt ved inngangen til 2019. Dette er det høyeste tallet som noen gang har blitt registrert, og utgjør en økning på nærmere 2,3 million siden 2018. Selv om brorparten av disse er internt fordrevne i eget land eller flyktninger i naboland, har det økende tallet store implikasjoner for både Norge og EU, så vel som verden for øvrig. Dette kom tydelig til uttrykk under den store tilstrømmingen av flyktninger og irregulære migranter til Europa i 2015. Den globale flyktning- og migrasjonskrisen representerer derfor en av de største utfordringene verdenssamfunnet står overfor.
Noen av spørsmålene vi forsøker å svare på er følgende:
- Hvordan kan det internasjonale samfunnet finne en felles løsning på den globale flyktning- og migrasjonskrisen?
- Hvilke tilnærminger til å håndtere grunnleggende årsaker til migrasjon i svake og sårbare stater fungerer, og hvorfor?
- Hva er de utilsiktede konsekvensene av eksterne migrasjonstiltak som iverksettes i land hvor migranter kommer fra eller reiser via?
Nyheter om migrasjon
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
Kronikk: Koronakrisen forsterker forskjellene i verden
17. juni 2020Pandemien flytter seg fra de rikeste til de fattigste landene. Ulikhet og urettferdighet blir enda mer synlig – og forsterkes, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
-
Klimaendringene stiller nye krav til sikkerhet og forsvar
4. okt. 2019Sammenhengen mellom sikkerhet og klima tar nå en ny form, skriver Ulf Sverdrup og Ole Jacob Sending i denne DN-kronikken.
Hvor hender det? om migrasjon
-
Hvor hender det? nr. 17 2020
Den arabiske våren: Ti år etter
18. des. 2020Det er no ti år sidan den arabiske våren velta inn over fleire land i Midtausten. Har det vorte meir demokrati?
-
Hvor hender det? nr. 16 2020
Flyktningar sine rettar og mogelegheiter
8. des. 2020- Guri Tyldum
Å starte eit nytt liv med bakgrunn som flyktning, kan i nokre land vere ganske vanskeleg. Nokre ser inga anna framtid enn å vere arbeidslaus og bu i flyktningleir. Kva behov og rettar har menneske på flukt,...
-
Hvor hender det? nr. 8 2019
Paven mot populistene
27. juni 2019- Arnt Stefansen
Pavens kamp mot fremmedfrykt har ført ham på kant med høyrepopulistenes ledere. Men har han katolikkenes støtte?
Publikasjoner om migrasjon
-
Publikasjon
The Chechen post-war diaspora in Norway and their visions of legal models
Denne artikkelen undersøker den tsjetsjenske diasporaen i Norge sitt syn på ulike typer lovstyre (Adat, Sharia, norsk rettsstat). Den tar utgangspunkt i at ulike rettsordner eksisterer side om side (såkalt legal pluralism) i Tsjetsjenia/Russland, og undersøker effekten av å leve i Norge. Hvordan ser... -
Publikasjon
The Palgrave Handbook of EU Crises
2020Denne boken om kriser EU møter, undersøker unionens respons på kriser på tvers av politikkområder og institusjoner – på institusjonelt nivå, og på policy-nivå. Blant slike kriser finner vi Euro-krisen, Brexit, Ukraina-krisen og andre utenrikspolitiske kriser, migrasjonskrisen, legitimitetskrisen og den... -
Publikasjon : Feature article
Kristne først
2020Når Frp fremmer beskyttelse av kristne, følger de i sporene til høyrenasjonalister i andre land.
Forskningsprosjekter om migrasjon
-
Photograph: EU media library
ForskningsprosjektSAMARBEID: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og AUs president Moussa Faki Mahama.
Shaping a New Africa-Europe Relationship for a post-covid-19 global order
2020 - 2021 (Pågående)Dette samarbeidsprosjektet mellom NUPI, ACCORD og ECFR har som mål å stimulere og berike dialogen i Afrika og Europa om underliggende geopolitiske spenninger, covid-19, fred og sikkerhet og annen viktig...
-
Forskningsprosjekt
Migrasjon og utvikling: Kunnskapsutveksling mellom Norge og Polen (MiDeShare)
2019 - 2021 (Pågående)Målet med dette prosjektet er å øke vår forståelse av forholdet mellom migrasjon og utvikling for å foreslå bedre tilnærminger til å adressere grunnleggende årsaker til migrasjon i svake og sårbare stater.
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Sårbare stater og valdelege entreprenører: konflikt, klima og flyktningar (FRAGVENT)
2018 - 2021 (Pågående)Kva er den kombinerte effekten av sårbarhet, konflikt og klimaendringar i Mali og i Sahel-regionen sett under eitt?