Opprørsgrupper
Opprørsgrupper er ikke-statlige eller delvis statlige væpnede aktører som gjerne opererer innenfor territoriet til en svak og konfliktrammet stat. Vi forsker på de mange spørsmålene knyttet til disse gruppene.
Når det kommer til pågående konflikter i verden i dag, uansett om det er snakk om Syria, Jemen, Afghanistan eller Mali, er det ikke bare statlige aktører som styrer utviklingen på bakken. I omgivelser preget av statlig sårbarhet og ustabilitet har nemlig væpnede opprørere fått en stadig mer innflytelsesrik rolle. Deres virke er imidlertid ikke begrenset til militante aktiviteter – disse gruppene blir stadig mer lokalt integrerte i samfunn der staten av ulike grunner ikke strekker til.
Ved å for eksempel tilby velferdstjenester og beskyttelse, har flere opprørsgrupper klart å oppnå en viss legitimitet blant befolkningen i områdene de opererer i. I en sårbar stat kan derfor en slik gruppe være like relevant for menneskers levekår som staten. Mens mange opprørsgrupper oppstår som del av nasjonale frigjøringsbevegelser, er andre også del av globale nettverk, som for eksempel Den islamske staten (IS) og al-Qaeda.
Noen av spørsmålene vi forsøker å svare på er:
- Hva kjennetegner dagens opprørsbevegelser i Midtøsten og Nord-Afrika, og hvordan tilpasser lokalbefolkningen seg i områder hvor disse har klart å opprette en viss form for territoriell kontroll?
- Hvorfor velger noen islamistgrupper å drive sin politiske og religiøse kamp innad i staten, mens andre islamist-grupper ønsker å etablere alternative politiske enheter, for eksempel å gjenopprette det islamske kalifatet?
- Er islamske opprørsgrupper virkelig dedikert til en global kamp, eller bruker de jihadistisk diskurs til å fremme lokale eller regionale mål?
Nyheter om opprørsgrupper
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
10 ting å tenke på før, under og etter feltarbeid på voldelige steder
3. sep. 2020Fra hemmelige motorsykkelturer i Kongo til ubehagelige møter i mørke bakgårder i Mali. 22 forskere forteller åpent og ærlig om feil og lærdommer fra feltarbeid i konfliktsoner i Morten Bøås’ og Berit Bliesemann de Guevaras nye bok.
-
Offisiell lansering av PREVEX i Brussel
7. feb. 2020Hvorfor er noen samfunn mer utsatt for voldelig ekstremisme enn andre? Svaret på dette spørsmålet er avgjørende for å kunne forhindre voldelig ekstremisme ved å styrke ulike samfunns motstandsdyktighet.
Hvor hender det? om opprørsgrupper
-
Hvor hender det? nr. 14 2019
Kashmir-konflikten: Dårlige naboer siden 1947
16. des. 2019- Arild Engelsen Ruud
India og Pakistan har kranglet om Kashmir i over 70 år. I sommer blusset konflikten opp igjen.
-
Hvor hender det? nr. 13 2019
Nobels fredspris 2019: Er konflikten mellom Etiopia og Eritrea over?
4. des. 2019Med Nobels fredspris til Abiy Ahmed, rettes søkelyset mot Etiopia og Eritrea. Hvorfor var landene i krig? Og er det virkelig fred nå?
-
Hvor hender det? nr. 11 2019
Hvordan forhindre borgerkrig?
18. nov. 2019FN vil øke innsatsen for å avverge at borgerkriger bryter ut. Men hva skal til for å løse denne vanskelige oppgaven?
Publikasjoner om opprørsgrupper
-
Publikasjon : Intervju
Crisis update on Central African Republic
2021I nesten to måneder har Bangui - hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk - vært under angrep. En allianse av opprørsgrupper angriper konvoier av kjøretøy som frakter varer inn i landet, noe som leder til matmangel og prisøkninger. Kampene har ført til en sikkerhetsmessig og humanitær krise, og... -
Publikasjon
Is France in a no-win situation in Sahel region?
Ledere fra fem av statene (group of five) i den vestafrikanske delen av Sahel møtes i Tsjad. Møtets formål er å fremme sikkerhet, og skjer samtidig med at Frankrike forbereder seg på å trappe ned sin militære tilstedeværelse i regionen. NUPI-forsker Andrew E. Yaw Tchie bidrar som ekspert i denne sendingen. -
Publikasjon : Academic article
Governance, fragility and insurgency in the Sahel: a hybrid order in the making
For under et tiår siden ble Sahel ansett som et område uten særlig betydning for global sikkerhet. Dette har endret seg markant, ettersom Sahel konfronterer det internasjonale samfunn med en rekke sammenvevde utfordringer,som klimavariabilitet, fattigdom, matvareusikkerhet, flyktninger og internt fordrevne,...
Forskningsprosjekter om opprørsgrupper
-
Forskningsprosjekt
Jihadistisk styring i Sahel (JIGOV-Sahel)
2020 - 2024 (Pågående)Dette prosjektet handler om jihadistisk styre i Sahel-regionen i Vest-Afrika.
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Sårbare stater og valdelege entreprenører: konflikt, klima og flyktningar (FRAGVENT)
2018 - 2021 (Pågående)Kva er den kombinerte effekten av sårbarhet, konflikt og klimaendringar i Mali og i Sahel-regionen sett under eitt?
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Hybrid paths to resistance in the Muslim world: Iraq, Lebanon, Libya and Mali (HYRES)
2017 - 2020 (Pågående)HYRES studerer samhandlingen mellom islamistgrupper og staten i Irak, Libanon, Libya og Mali, og spør: Hvorfor velger noen islamistgrupper å drive sin politiske og religiøse kamp innad i staten, mens andre...