Hopp til innhold
NUPI skole

Arrangement

Fredsnasjon eller realpolitisk kameleon? Norsk tryggleiks- og forsvarspolitikk under lupa

Ansvarleg redaktør for faktisk.no, Kristoffer Egeberg, skal saman med NUPI-forskar Halvard Leira diskutere norsk tryggleiks- og forsvarspolitikk
06 november 2017
09:00 Europe/Oslo
Språk: Norsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Forsvar
  • Norsk

Norsk tryggleiks- og forsvarspolitikk har ofte blitt kritisert for å vere tosidig: på den eine sida blir fred fremja, demokrati, menneskerettar og humanitær innsats, på den andre sida deltar vi i skarpe internasjonale militære operasjonar med USA og NATO. Korleis kan vi forklare denne dobbeltheten? Kva er drivkreftene bak norsk avgjerdene om å bruke militære styrkar internasjonalt? Kan Noreg halde fram med å framstille seg sjølv som både fredsnasjon og ein lojal alliert?

To ekspertar vil diskutere ulike perspektiv:

Kristoffer Egeberg er mangeårig journalist, vaktsjef og redaksjonssjef i Dagbladet. Han har fått SKUP-prisen og IR-prisen (Internasjonal Reporter) for avsløringane sine knytt til Forsvarets omstridde sal av forsvarsmateriell til utlandet. Egeberg har sjølv vore soldat og offiser i FN- og NATO-teneste i Libanon, Bosnia og Kosovo. Han har også skrive boka «Fredsnasjonen Norge» som er ei svært detaljert framstilling av engasjementa våre fredsbevarande operasjonar gjennom 25 år. No er Egeberg ansvarleg redaktør for Faktisk.no, eit redaksjonelt samarbeid mellom Dagbladet, VG og NRK og TV 2.

Halvard Leira er seniorforskar med fokus på norsk utanrikspolitikk. Han er blant anna medforfattar av boka «Norsk utanrikspolitisk idéhistorie», og har redigert pamfletten «Norske sjølvbilete og norsk utanrikspolitikk». Leira vil presentere hovudfunna i forskinga rundt kva som har drive norsk tryggleiks- og utanrikspolitikk gjennom åra.

Ordstyrar er seniorrådgivar ved NUPI Karsten Friis.

Talere

Kristoffer Egeberg
avsvarlig redaktør, faktisk.no
Halvard Leira
Forsker I
06 november 2017
09:00 Europe/Oslo
Språk: Norsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Forsvar
  • Norsk