Storbritannia er nå midt i tøffe forhandlinger med EU-kommisjonen. Landet som huser omtrent en femtedel av EUs militære evne og som er en av de få NATO-medlemmene som er over to prosent-grensen, skaper med sin utmeldelse av EU bekymringer over fremtiden for europeisk sikkerhets- og forsvarsintegrasjon. På toppen av et såret transatlantisk forhold og et forverret sikkerhetsmiljø står de europeiske lederne overfor det faktum at åtti prosent av NATOs militære evne snart befinner seg utenfor EU.

Theresa May har beroliget sine europeiske kollegaer med Storbritannias uavhengige forpliktelse til et videre sikkerhetssamarbeid, men hun har også bemerket – kanskje som en dårlig skjult trussel – betydningen av britisk etterretning for å sikre Europa. Mens EU beveger seg mot en dypere forsvars- og sikkerhetsintegrasjon, er Storbritannias rolle i sikkerhetslandskapet nå i ubalanse. Vil britene bruke sin militære innflytelse til å tvinge frem avtaler i de pågående forhandlingene?

Hva er de viktigste utfordringene for videre samarbeid? Hvordan påvirker Brexit utenriks- og sikkerhetspolitikken til land utenfor EU, for eksempel i Norge?

Steven Blockmans er professor i EU External Relations Law and Governance ved universitetet i Amsterdam og en av grunnleggerne av Centre for the Law of EU External Relations (CLEER). Blockmans er også seniorforsker ved Center for European Policy Studies.

Garvan Walshe er konsernsjef for Brexit Analytics og en tidligere nasjonal og internasjonal sikkerhetspolitisk rådgiver for Det konservative parti i Storbritannia.

Øystein Bø er påtroppende norsk representant til det Det nordatlantiske råd.

Ordstyrer er seniorforsker på NUPI Kristin Haugevik.

Arrangementet varer til ca. klokken 15.00, og strømmes direkte på NUPIs YouTube-kanal: