Det er kaffe og registrering fra 08.15. Vær vennlig å beregne god tid, da det er ID-sjekk ved inngangen. Enkel lunsj serveres fra 11.15.

REGISTRER DEG HER

Nordisk forsvarssamarbeid frem til 2014 handlet i stor grad om kostnadseffektivitet. Gjennom felles utdanning, trening og anskaffelser skulle de små nordiske forsvarsmaktene unngå ytterligere nedskjæringer. Operativt var ambisjonen å kunne stille felles bidrag «ute» i internasjonale operasjoner langt fra den Nordisk-Baltiske regionen.Med Ukraina-krisen i 2014 endret dynamikken i samarbeidet seg fra "ute" til "hjemme". De nordiske landene fokuserer nå på å samarbeide om å møte utfordringene fra Russland i sine nærområder. Både NATO-landene Norge, Danmark og Island, samt de militært alliansefrie statene Sverige og Finland, ønsker å ha muligheten til å samarbeide tett om felles bidrag «hjemme» i Norden, i tilfelle krise og krig.

Seminaret samler ledende nordiske politikere, embetsmenn og parlamentarikere for å diskutere utfordringene og mulighetene i dagens nordiske forsvarssamarbeid.

0900–0905 Åpning ved professor Rolf Tamnes, IFS

0905–0920 Keynote, Frank Bakke-Jensen, Norges forsvarsminister

0920–1010 Ekspertpanel 1 moderert av seniorforsker Håkon Lunde Saxi, IFS

- Åsa Anclair, Forsvarsdepartementet (Sverige)
- Svein Efjestad, Forsvarsdepartementet (Norge)
- Joachim Finkielman, Forsvarsdepartementet (Danmark)
- Helena Partanen, Forsvarsdepartementet (Finland)

1010–1025 Kaffepause

1025–1115 Ekspertpanel 2 moderert av seniorrådgiver Karsten Friis, NUPI

- Ilkka Kanerva, Riksdagsmedlem (Finland)
- Henrik Dam Kristensen, Folketingsmedlem (Danmark)
- Michael Tetzschner, Stortingsrepresentant (Norge)
- Hans Wallmark, Riksdagsmedlem (Sverige)

1115–1120 Avslutning ved seniorforsker Håkon Lunde Saxi, IFS

1120–1200 Lett lunsj

Dette er et arrangement i samarbeid med Institutt for forsvarsstudier, og vertskap er seniorrådgiver på NUPI Karsten Friis, og seniorforsker Håkon Lunde Saxi fra IFS.