Hopp til innhold
NUPI skole

Arrangement

Miljøutfordringar kjenner ingen grenser - Utanrikspolitikk for ein bueleg planet

Kva står i vegen for å løyse klimakrisa? Kven har ansvar for å redde oss frå ho? Betyr det noko kva vi gjer lokalt og nasjonalt set opp mot det globale? Kva rolle speler utanrikspolitikken på vegen mot målet? Saman med WWF og J.M. Stenersens Forlag inviterer vi til miniforedrag med David Wallace-Wells og paneldiskusjon om viktigheita av ein grønare utanrikspolitikk på Deichmanske hovudbibliotek.
25 september 2019
14:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
Deichmanske hovedbibliotek
Seminar

Temaer

  • Utenrikspolitikk
  • Klima
  • Engelsk

WWF, J.M. Stenersens Forlag og NUPI inviterer til miniforedrag ved journalist og forfattar av Den ubuelege planeten av David Wallace-Wells, etterfølgd av paneldiskusjon om viktigheita av ein grønare utanrikspolitikk.

Verda mistar natur i rekordfart. Verdshava blir surare og temperaturen på kloden held fram med å auke. Dette truar mattryggleiken, luftkvaliteten, skaper folkevandringar og aukar risikoen for ressurskonflikt - både innan og mellom land.

World Economic Forum rangerer øydelegging av naturlege økosystem, vassmangel og luftforureining som mykje større truslar enn risikoen knytt til aksjebobler, korrupsjon og terrorangrep.

Skadane vi påfører naturen er ein realpolitisk risiko som påverkar vår tryggleik og interesser. Likevel er betydninga av miljø marginal i dagens globale politikk.

Få med deg Ole Jacob Sending og Thomas Boe Hornburgs artikkel Norsk utanrikspolitikk i ei varmare verd frå Internasjonal Politikk tidlegare i år, og dessutan Kvar hender det?-artikkelen Dette betyr klimaendringane for utanrikspolitikken

Arrangementet vil gå føre seg på engelsk, og stiller ingen krav til påmelding. Merk at arrangementet går føre seg på Deichmanske hovudbibliotek.

Den ubuelege planeten fekk terningkast 5 av Marius Wulfsberg i Dagbladet, som samanfattar slik: «Skremmande, viktig og veldokumentert».

PROGRAM:

14.30-14.35 Velkommen og introduksjon ved Jorunn Sandsmark, forlagssjef i Kagge og J.M. Stenersens Forlag

14.35-14.50 Innleiing ved David Wallace-Wells om sannsynlege forhold på jorda om det ikkje blir gjord radikale klimatiltak, med utgangspunkt i boka hans Den ubuelege planeten.

14.50-14.55 Ordstyrar Bård Vegar Solhjell (WWF) stiller to spørsmål til Wallace-Wells og introduserer paneldeltakarane

14.55-15.45 Korte innlegg frå panelet: Ole Jacob Sending (NUPI) og Tina Bru (H) og diskusjon med David Wallace-Wells

15.45-15.55 Spørsmål frå publikum

Deltakere

David Wallace-Wells
Tina Bru
Stortingsrepresentant, Høyre
Ole Jacob Sending
Forsker 1, leder for Senter for Geopolitikk
Jorunn Sandsmark
Forlagssjef, Kagge og J.M. Stenersens Forlag

Ordstyrer

Bård Vegar Solhjell
Generalsekretær, WWF Verdens Naturfond

Relaterte publikasjoner

Publikasjoner
Publikasjoner
Vitenskapelig artikkel

Norsk utenrikspolitikk i en varmere verden

Til tross for at klima omtales som vår tids største utfordring, har konsekvensene av klimakrisen fortsatt en marginal betydning i norsk utenrikspolitikk. Vi analyserer hvordan overgangen til et fornybart energisystem, økt klimamigrasjon, press på oljenasjonen Norges omdømme, og store utfordringer for FN, EU og NATO, vil endre betingelsene for norsk utenrikspolitikk. Vi beskriver hvordan utenrikspolitikken påvirkes i tre fremtidsbilder med henholdsvis rask omstilling (A), sen omstilling (B) og ingen omstilling (C). Det utenrikspolitiske handlingsrommet blir mindre i alle fremtidsbildene. Den viktigste prioriteringen i norsk utenrikspolitikk bør være å hindre dramatiske klimaendringer fordi det vil undergrave norsk velstand, sikkerhet og internasjonal stabilitet. I siste del av artikkelen drøfter vi hvilke konsekvenser klimakrisen bør få for prioriteringer i utenrikspolitikken og for våre viktigste allianser. Vi argumenterer for at klimakrisen gir tunge argumenter for å knytte Norge enda nærmere til EU, og for å samarbeide tettere med Kina.

  • Global økonomi
  • Utenrikspolitikk
  • Klima
  • Global økonomi
  • Utenrikspolitikk
  • Klima
25 september 2019
14:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
Deichmanske hovedbibliotek
Seminar

Temaer

  • Utenrikspolitikk
  • Klima
  • Engelsk