I løpet av de siste årene har sikkerhetssituasjonen i Sahel gradvis blitt forverret. Lokale jihadistgrupper tilknyttet både IS og al-Qaida har fått fotfeste, noe som har resultert i en økning i antall angrep på både sivile, lokale militser og regjeringsstyrker. Den forverrede situasjonen har ført til at det internasjonale samfunnet har økt sin støtte til de lokale regjeringsstyrkene, inkludert tusenvis av soldater til operasjoner ledet av Den afrikanske union, FN og EU. Til tross for denne økningen er situasjonen fortsatt vanskelig. Hvem er jihadi-opprørerne, hvorfor vinner de terreng, og hva er den sannsynlige utviklingen i Sahel i tiden som kommer?

Vil du se seminaret i ettertid? Det kan du gjøre på vår YouTube-kanal:Vidar Skretting fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal snakke om jihadist-aktørene som er involvert i konflikten i Sahel, med fokus på JNIM og ISGS, de regionale grupperingene til al-Qaida og IS. Han vil gi en oversikt over historien og statusen til de to gruppene, og diskutere utviklingen det siste året, der en har sett en betydelig økning i jihadi-angrep. Skretting skal også snakke om hvordan ISGS styrker båndene til IS sentralt, og tegnene på økt spenning mellom JNIM og ISGS.

Til å gi en oversikt over det jihadistiske landskapet i det sentrale Sahel, har vi også invitert Alessio Iocchi (NUPI). Han skal presentere den spesifikke konteksten rundt Tsjadsjøen, der Tsjad, Nigeria, Niger og Kamerun møtes. Dette området er sentralt for IS’ vestafrikanske provins (ISWAP) og Jamā'at Ahlus-Sunna lok-Da'wa wal-Jihād (JAS-DJ), en jihadistgruppe ledet av imam Shekau som hadde en kort flørt med IS før han ble avskjediget. I den første delen vil Iocchi beskrive fremveksten av ISWAP midt i harde doktrinale sammenstøt innen JAS-DJ og beskrive viktige hendelser i årene 2019-2020. I den andre delen vil han analysere begge gruppenes maktnettverk rundt Tsjadsjøen og grunnlaget for deres maktbase og krav om autoritet.

Arrangementet holdes online som et webinar. Her er en video som viser hvordan du deltar på et seminar gjennom Microsoft Teams.

Seminaret varer fra 10.00 til 11.00 og arrangeres av Konsortium for forskning på terrorisme og internasjonal kriminalitet.