I 2014 begynte Den islamske staten (IS) å produsere såkalte selvmordsbiler i industriell skala i Irak, og tilpasset dermed eksisterende teknikker og teknologi til nye bruksområder.

 

Selvmordsangrep var allerede et signaturtrekk i voldelig jihad, men i løpet av de neste tre årene forsterket IS koblingen ytterligere gjennom bruken av disse og ved hjelp av propaganda. Hvordan har det blitt sånn?

 

På dette webinaret, som er i regi av Konsortium for forskning på terrorisme og internasjonal kriminalitet, ser Ellen Tveteraas på spredningen av selvmordsangrep fra 1980-tallet til 1990-tallet, og hvorfor dette har blitt et signaturtrekk for voldelig jihad.

 

Ellen Tveteraas er PhD-stipendiat i internasjonale relasjoner ved institutt for politikk og internasjonale relasjoner ved Oxford University. Hennes forskning undersøker hvorfor selvmordsangrep ikke har blitt brukt av et bredere utvalg av aktører. Forskningen er basert på feltarbeid i Nord-Irland, Irak og Palestina. Tveteraas er interessert i å forstå de organisatoriske og sosiale begrensningene som påvirker gruppebeslutninger knyttet til voldelige taktikker. Tveteraas har vært medlem av T.E. Lawrence-programmet for studiet av konflikt ved All Solus i Oxford siden 2018 og hun er i tillegg tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

 

Dette arrangementet er heldigitalt og vil foregå på plattformen Microsoft Teams.