Consequences of Investments for National Security (COINS)
Hvordan kan liberale åpne samfunn høste fordelene av åpne økonomier, samtidig som de beskytter sine legitime sikkerhetsinteresser? I prosjektet «Consequences of Investments for National Security» unde...
Det skjulte maktspelet – ubåtar i skandinavisk farvatn
Under den kalde krigen og fram til i dag har Sverige og Noreg følgt med på aktiviteten under vatn i Austersjøen og i norske fjordar. Har vi lært noko? Og veit vi eigentleg nok om denne skjulte aktiviteten?
Kronikk: Skepsis til kinesiske investeringer
I nordiske land er det en negativ holdning til investeringer fra både Russland og Kina.
Etter brexit: Storbritannia, Europa - og Norge
Gjesteforelesning for Arendal Senioruniversitet om hvordan brexit vil påvirke Storbritannias rolle i verden, europeisk samhandling og norsk utenrikspolitikk.
Brexit, Europa - og Norge
Forelesning om brexit-prosessen, og konsekvenser for Europa og norsk utenrikspolitikk. Del av Atlanterhavskomiteens årlige kurs i internasjonal politikk, arrangert i Norges syv største byer.
Omfattande rapport om Norden-Kina samarbeid
Felles-nordisk aktivitet knytta til Kina er i utvikling, men har også klare avgrensingar.
A Norwegian perspective on Nordic-China Cooperation
Dette kapittelet studerer muligheter og utfordringer knyttet til felles Norden-Kina samarbeid, sett med norske perspektiv. Med utgangspunkt i generelle Norge-Kina relasjoner, peker kapittelet på områder hvor felles aktivitet allerede er ganske dynamisk, og hvor mange norske aktører kan ønske seg mer Norden-Kina samarbeid. Akademisk og næringslivsfremmende aktiviteter framstår som spesielt lovende. Kapittelet er imidlertid veldig tydelig på begrensningene for mer felles aktivitet, ikke minst i den politiske arenaen, hvor det er ingen interesse for å erstatte aktiviteter som i dag har en nasjonal eller bilateral karakter med noe felles nordisk.
Governance Entrepreneurs as Spoilers in Nordic Defence Cooperation
Den forverrede sikkerhetssituasjonen i Europa har ført til økt oppmerksomhet rundt nordisk forsvarssamarbeid. Samtlige av de nordiske landene har uttrykt ønske og politisk vilje til å styrke det regionale sikkerhetssamarbeidet i fred, krise og konflikt. Mens de nordiske landenes strategiske valg når det gjelder NATO og EU-medlemskap fortsatt gjør seg gjeldende som den største utfordringen for regionalt samarbeid, finnes det også andre forklaringer. Denne artikkelen analyserer utfordringer knyttet til den praktiske gjennomføringen av forsvarssamarbeidet. Det argumenteres for at byråkratiske aktører, men også industrielle interessenter – såkalte «governance entrepreneurs» – kan være med på å undergrave politisk vedtatte samarbeidsprosjekter. Argumentet underbygges med flere eksempler på mislykket svensk-norsk samarbeid, med særlig vekt på artilleriprosjektet Archer. Ettersom prosjektet mislyktes førte det også til en forverring av det svensk-norske samarbeidet på politisk nivå. Artikkelen belyser dermed hvordan «governance entrepreners» kan være med på å forme og sette begrensninger for regionalt samarbeid.