Diplomati
Diplomatiet håndterer forholdet land i mellom, og er kjennetegnet ved at kontakt skjer mellom sertifiserte representanter og at det ikke brukes makt i stor skala.
En diplomat er en som er utnevnt til å representere et lands regjering i forholdet til andre land, som for eksempel en ambassadør. Forståelse av diplomati er avgjørende for forståelse av statssystemet. Dette er fordi det er først og fremst diplomater som gjør grunnarbeidet i internasjonal politikk. I studiet av diplomati ser vi på fremveksten av diplomatiske institusjoner slik som sendebud, diplomatiske korps og utenriksdepartementer. Vi gjør også studier av diplomatiske praksiser som for eksempel informasjonsinnhenting, rapportering og forhandlinger.
Aktuelle forskningsspørsmål innen diplomati kan være:
- Hva slags mennesker blir diplomater?
- Hvordan trenes diplomater og hvordan arbeider de?
- Hvordan er forholdet mellom diplomati og andre internasjonale institusjoner som folkerett?
Nyheter om diplomati
-
Digitale trusler blir kinkig for Norge i Sikkerhetsrådet
16. des. 2020De fleste land rangerer trusler via det digitale rom som en av de største utfordringene for det 21. århundret. På tross av dette har tematikken knapt vært nevnt i FNs sikkerhetsråd. Hva kommer det av? Og kan Norge gjøre noe med det? spør Niels Nagelhus Schia og Erik Kursetgjerde....
-
Internasjonal Politikk ser nordover
8. des. 2020Få med deg siste utgave av tidsskriftet Internasjonal Politikk, med bidrag fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre.
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
Hvor hender det? om diplomati
-
Hvor hender det? nr. 15 2020
Trump eller Biden: Dette har det å si for oss
20. okt. 2020- Anders Romarheim
Presidentvalg i USA er en gigantisk internasjonal begivenhet. Men spiller det noen rolle for oss nordmenn hvem som vinner?
-
Hvor hender det? nr. 13 2019
Nobels fredspris 2019: Er konflikten mellom Etiopia og Eritrea over?
4. des. 2019Med Nobels fredspris til Abiy Ahmed, rettes søkelyset mot Etiopia og Eritrea. Hvorfor var landene i krig? Og er det virkelig fred nå?
-
Hvor hender det? nr. 1 2019
Norden i verden
25. jan. 2019Hver for seg er de nordiske landene relativt små, men sammen er de på størrelse med en stormakt. Og med en verdenspolitikk i endring er samarbeidet mellom disse statene enda viktigere enn på lenge.
Publikasjoner om diplomati
-
Publikasjon : Kapittel
Norwegian cybersecurity: a small-state approach to building international cyber cooperation
Som et lite, åpent og digitalisert land har cybersikkerhet blitt et stadig viktigere politisk spørsmål i Norge. Likevel, som i andre svært digitaliserte land, har Norge hatt utfordringer med å forene nasjonale sikkerhetsinteresser med det komplekse bildet av private selskaper og andre aktører som bidrar... -
Publikasjon : Academic lecture
Forelesning: Norden i verden
Forelesning for UDs aspirantkurs. -
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
Norges handelsforhandlinger med EU gjennom 50 år: Sakskoblinger og forhandlingsmakt
Kapitlet gir en historisk oversikt over Norges handelsforhandlinger med EU fra 1973 og fram til i dag, med særlig vekt på utfallet for sjømatnæringen. Rundt 1990 ga EFTA forhandlingsmakt til tross for ulike næringsinteresser. EØS-forhandlingene var i 1991 preget av sakskoblinger der mange felter var...
Forskningsprosjekter om diplomati
-
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Multilateralisme under press: Norge og Estland i FNs sikkerhetsråd
2020 - 2021 (Pågående)Dette prosjektet vil utforske mulighetene for økt bilateralt samarbeid mellom Norge og Estland i Sikkerhetsrådet, hvor Estland er roterende medlem 2020-2021 og Norge 2021-2022
-
Forskningsprosjekt
Når alt er krig: Konfliktdynamikk og russisk utenrikspolitikk etter krisen i Ukraina (WARU)
2020 - 2023 (Pågående)Hva er drivkreftene bak stadig dårligere relasjoner i verdenspolitikken? Kan vi forklare dem enkelt med henvisning til en aktørs ‘aggresjon’, slik politisk tale ofte gjør? Dette forskningsprosjektet anfører...
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Konsekvenser for sjømatnæringen av bortfall av EØS-avtalen
2019 - 2020 (Pågående)Prosjektets hovedmål er en bok på norsk om konsekvenser for sjømatnæringen av bortfall av EØS-avtalen.