In Amenas-angrepet: Ett år etter

Ons 15 jan. 2014
Tid: 14:00 Sted: NUPI Ledige plasser: 0
Legg i kalender 14-01-15 14:00 14-01-15 23:59 38 In Amenas-angrepet: Ett år etter 16. januar 2013 ble gassanlegget i In Amenas angrepet. Dette seminaret vil handle om utviklingen i denne regionen det siste året, og se på hvilke debatter et land som Norge, med en betydelig utenriksøkonomi innenfor olje- og gassektoren, bør ta innenfor samfunnssikkerhet og risikoanalyse . NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

16. januar 2013 ble gassanlegget i In Amenas angrepet. Dette seminaret vil handle om utviklingen i denne regionen det siste året, og se på hvilke debatter et land som Norge, med en betydelig utenriksøkonomi innenfor olje- og gassektoren, bør ta innenfor samfunnssikkerhet og risikoanalyse .

Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, har gleden av å invitere til seminaret:

"In Amenas-angrepet: Ett år etter"

Onsdag 16. januar 2013 ble gassanlegget i In Amenas i Algerie angrepet av væpnede islamister som tok kontroll over anlegget. Mange av de ansatte ble tatt som gisler. Tre dager senere stormet algeriske styrker anlegget, drepte gisseltakerne og befridde brorparten av gislene. 23 gisler ble imidlertid drept, hvorav fem var nordmenn som arbeidet for Statoil.

Angrepet på In Amenas ble viet stor oppmerksomhet i Norge mens det pågikk, men hva er situasjonen i dette området av Afrika i dag? Hva har skjedd med de gruppene som tok på seg ansvaret for aksjonen, og hva er den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Algerie og Sahel nå - ett år etter angrepet på In Amenas?

Hendelsene i In Amenas viser med stor tydelighet hvordan politisk og sosial uro andre steder i verden kan få store konsekvenser for norske økonomiske interesser i utlandet og for nordmenn som arbeider på slike steder. Hvilke erfaringer knyttet til samfunnssikkerhet og risikovurdering bør vi gjøre oss basert på det vi nå vet om denne aksjonen?

På dette seminaret vil vi diskutere både hva som har skjedd i denne delen av Afrika i året som har gått, og se nærmere på hvilke debatter et land som Norge, med en betydelig utenriksøkonomi innenfor olje- og gassektoren, bør ta innenfor samfunnssikkerhet og risikoanalyse.

Vil du vite mer om Sahel-regionen ett år etter In Amenas? NUPI-forsker Morten Bøås har skrevet en artikkel om dette temaet for Hvor hender det?
Les artikkelen her.

Program 13-15:

 • InnledningUlf Sverdrup
  , direktør på NUPI
 • Sahel – ett år etter In AmenasMorten Bøås
  , seniorforsker, NUPI
 • Samfunnssikkerhet og risikoanalyse etter In AmenasHalvard Leira
  , seniorforsker, NUPI
 • Erfaringer, arbeid etter hendelsen og endringer i Statoil etter In AmenasKjetil Visnes
  , kommunikasjonssjef for Nord-Afrika, Statoil
 • Spørsmål og diskusjon