På EUs sidelinje: Storbritannia og Danmark

Ons 19 okt. 2016
Tid: 13:15 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 36
Legg i kalender 16-10-19 13:15 16-10-19 15:00 38 På EUs sidelinje: Storbritannia og Danmark På dette høyaktuelle seminaret vil Professor Rebecca Adler-Nissen fra Københavns universitet snakke om hvordan unntak fra integrasjonsprosessen har fungert i praksis for to av EUs medlemsland: Storbritannia og Danmark. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

På dette høyaktuelle seminaret vil Professor Rebecca Adler-Nissen fra Københavns universitet snakke om hvordan unntak fra integrasjonsprosessen har fungert i praksis for to av EUs medlemsland: Storbritannia og Danmark.

I en dansk folkeavstemning i desember 2015 ble det flertall for fortsatt dansk unntak fra deltakelse i EU i juridiske og innenrikspolitiske saker. Seks måneder senere stemte det britiske folket for full utmeldelse fra EU, og unionens økende føderale preg var et viktig argument for EU-motstanderne. De to sakene er ikke unike. Stadig flere land har uttrykt ønske om lignende unntaksbestemmelser og en mer fleksibel tilknytning til EU.

Det antas gjerne at unntak begrunnet ut fra hensynet til nasjonal suverenitet vil svekke den europeiske integrasjonsprosessen. Adler-Nissen snur dette argumentet på hodet. Hun argumenterer snarere for at unntak slik som det danske og britiske faktisk kan bidra til å drive integrasjonsprosessen fremover, og styrke EU som politisk prosjekt.

Rebecca Adler-Nissen er professor i internasjonal politikk ved Københavns universitet. Hun forsker særlig på teorier om internasjonale forhold (IR), diplomati, uavhengighet og europeisk integrasjon, og benytter seg av feltarbeid, deltakende observasjon og antropologiske metoder i sine studier. Blant Adler-Nissens mange publikasjoner er den prisbelønte boken Opting Out of the European Union  (Cambridge University Press, 2014).

Seminaret inngår i forskningsprosjektet EUNOR og er en del av NUPIs seminarserie Norge møter Europa.

Følg seminaret på YouTube:

Program 19. oktober 13.15–15.00:

Velkommen av Pernille Rieker, Seniorforsker, NUPI

Presentasjon av Professor Rebecca Adler-Nissen, Københavns universitet

Kommentar ved Kristin Haugevik, Seniorforsker, NUPI

Spørsmål fra salen

Deltakere