Verdens første digitale våpen: Stuxnet

Fre 27 mai 2016
Tid: 10:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 39
Legg i kalender 16-05-27 10:00 16-05-27 12:00 38 Verdens første digitale våpen: Stuxnet NUPI har gleden av å ønske den prisbelønnede Wired-reporteren Ms. Kim Zetter velkommen til NUPI for å snakke om digital krigføring og bruken av digitale våpen. Foredraget vil i hovedsak handle om det digitale Stuxnet-angrepet som i januar 2010 forårsaket fysisk ødeleggelse på et av Irans atomanlegg, og som i ettertid er blitt omtalt som et symbol på det 21. århundrets våpen. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

NUPI har gleden av å ønske den prisbelønnede Wired-reporteren Ms. Kim Zetter velkommen til NUPI for å snakke om digital krigføring og bruken av digitale våpen. Foredraget vil i hovedsak handle om det digitale Stuxnet-angrepet som i januar 2010 forårsaket fysisk ødeleggelse på et av Irans atomanlegg, og som i ettertid er blitt omtalt som et symbol på det 21. århundrets våpen.

I boken «Countdown to Zero Day – Stuxnet and the Launch of the World’s First Digital Weapon», beskriver Zetter hvordan koden som saboterte Irans atomvåpenprogram ble laget og hvordan angrepet innledet en ny epoke der digital krigføring anses som en alvorlig trussel mot staters infrastruktur, inkludert kraftnettet, atomkraftverk, demninger og oljeledninger.

Boken beskriver også utviklingen av digital krigføring i USA, og hvordan såkalte ‘Grey Markets’ har vokst frem som en arena hvor etterretningsorganisasjoner og militæret betaler store beløper for skadevare som kan brukes i operasjoner og angrep rettet mot andre stater.

Arrangementet er en del av seminarrekken NUPI Cyber Security Forum.

Kim Zetter er en prisbelønnet journalist og forfatter som skriver om cybersikkerhet, cyberkriminalitet, cyberkrigføring, privatrett og individets rettigheter. Hun har dekket sikkerhetsmiljøer og hackermiljøer siden 1991, blant annet gjennom sin stilling i Wired, der hun har jobbet siden 2003. Zetter var blant de første reporterne som dekket det avanserte Stuxnet-angrepet etter at det ble oppdaget og har gitt ut en bok og flere artikler om angrepet.

Seminaret vil bli streamet på YouTube.

Se NUPIs Cyber Security programside for mer informasjon om temaet.

Program 10.00 - 12.00:

Velkommen ved Karsten Friis, Leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar (NUPI)

Presentasjon ved Kim Zetter

Q&A

Relevante publikasjoner