Påvirkningsoperasjoner og desinformasjon som verdensfenomen

Tir 5 des. 2017
Tid: 14:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 48
Legg i kalender 17-12-5 14:00 17-12-5 15:30 38 Påvirkningsoperasjoner og desinformasjon som verdensfenomen Hacking, falske nyheter og propaganda har blitt et stadig vanligere syn i verdenspolitikken. Ofte utpekes Russland som hovedmistenkt. Men er det egentlig riktig? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Hacking, falske nyheter og propaganda har blitt et stadig vanligere syn i verdenspolitikken. Ofte utpekes Russland som hovedmistenkt. Men er det egentlig riktig?

Påvirkningsoperasjoner utført av stater er i dag en del av verdenspolitikken som ikke vil forsvinne. Selv om det finnes helt legitime måter for staten å kommunisere på med målgrupper i andre land, det såkalte offentlige diplomatiet, har man de siste årene sett flere fordekte, eller hemmelige, forsøk på å påvirke offentlighetens meninger og avgjørelser.

Cyberinnbrudd, spredning av propaganda og desinformasjon og skjult finansiell støtte til politiske partier i EU er eksempler på reelle trusler som demokratier må takle. Og selv om Russland ofte pekes ut som syndebukken er situasjonen egentlig mye mer komplisert.

På dette arrangementet vil Martin Kragh snakke om hvordan påvirkningsoperasjoner og desinformasjon har blitt et verdensfenomen.

Martin Kragh er sjef for Russland- og Eurasiaprogrammet på Utenrikespolitiska Institutet (UI) i Sverige. Kraghs forskningsinteresser omfatter Russlands økonomi og historie, men også den politiske utviklingen i Russland og tidligere USSR. Martin Kragh har en PhD fra Stockholm School of Economics og er dosent ved Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies.

Som kommentar til Kragh’s presentasjon vil NUPI-forsker Malin Østevik diskutere den innenrikspolitiske konteksten som russiske påvirkningsoperasjoner springer ut fra. Dette er basert på et pågående prosjekt som hun har jobbet med sammen med NUPI-kollega Jakub Godzimirski om russisk strategisk kommunikasjon overfor Europa. 

Arrangemetet avsluttes med en Q&A-runde der Kragh og Østevik får selskap av Carsten F. Rønnfeldt. Han er førsteamanuensis i internasjonal politikk på Krigsskolen. Han har doktorgrad i International Relations fra London School of Economics og publiserer i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter. Han har tidligere jobbet på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), og for FN og humanitære organisasjoner i en rekke land.

Ordstyrer er seniorforsker ved NUPI Njord Wegge. Hans forskningsinteresser er sikkerhet og forsvarspolitikk, inkludert spørsmål knyttet til hybridkrig, etterretning og nasjonal sikkerhet.