Små brikker i det store spillet – Moldova

Fre 16 juni 2017
Tid: 10:30 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 47
Legg i kalender 17-06-16 10:30 17-06-16 12:00 38 Små brikker i det store spillet – Moldova Moldovas utenriksminister Andrei Galbur besøker NUPI 16. juni for å snakke om landets utenrikspolitiske målsettinger i en verden som står overfor tallrike gamle og nye utfordringer. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Moldovas utenriksminister Andrei Galbur besøker NUPI 16. juni for å snakke om landets utenrikspolitiske målsettinger i en verden som står overfor tallrike gamle og nye utfordringer.

I løpet av de siste 10-15 årene har Europa i økende grad blitt stykket opp av geopolitiske og ideologiske skillelinjer. I enkelte tilfeller har disse skillelinjene utviklet seg til reelle frontlinjer. Moldova befinner seg verken på den ene eller den andre siden av en geopolitisk skillelinje: landet er delt i to av en slik linje som splitter både samfunnet og folks tankesett.

Utenriksminister Galbur vil snakke om to mål som er svært viktige for Moldova: modernisering og behovet for å stabilisere Moldova gjennom å øke landets robusthet, redusere intern splittelse og løse Transnistria-konflikten. Nøkkelspørsmålet for Moldova er om landet er i stand til å fremme disse målene i dagens situasjon med en liberal orden i oppløsning, stigende politisk populisme og EU-skepsis, økonomisk proteksjonisme, og sist, men ikke minst, tilbakekomsten av brutal geopolitikk i mellomstatlige forhold.

Andrei Galbur har over 20 års erfaring som karrierediplomat i den moldovske utenrikstjenesten. Han har vært utstasjonert både i Washington, Wien, og nå sist som ambassadør til Moskva under krisen i Ukraina, da Moldova ble utsatt for en rekke sanksjoner fra Russland. Som utenriksminister og minister for europeisk integrasjon er det hans oppgave å fremme landets europeiske kurs, samtidig som man bidrar til normaliseringen av forholdet til Russland.

Ordstyrer er seniorforsker på NUPI Helge Blakkisrud.