Tyrkia under Erdogan - en svakere stat?

Man 18 sep. 2017
Tid: 08:30 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 24
Legg i kalender 17-09-18 08:30 17-09-18 10:00 38 Tyrkia under Erdogan - en svakere stat? Emre Caliskan gjester NUPI for å snakke om tyrkernes oppfatning av AKP og president Erdogans etter mye misnøye, protester og kuppforsøk i landet. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Emre Caliskan gjester NUPI for å snakke om tyrkernes oppfatning av AKP og president Erdogans etter mye misnøye, protester og kuppforsøk i landet.

Tyrkia har endret seg mye de siste tiårene. Ny økonomisk velstand har hatt mange uventede sosiale og politiske konsekvenser, spesielt ser man dette i fremgangen til AKP-partiet og president Recep Tayyip Erdogan. Til tross for stor popularitet under valget, har AKPs fremgangsmåter møtt økende kritikk: Tyrkia har ennå ikke løst sitt kurdiske spørsmål, landets utenrikspolitikk er stadig mer belastet i balanseringen av forholdet til Iran, Israel, USA og EU, utbredte protester preget landet i 2013, noe også et kuppforsøk gjorde i 2016.

Mange mener nå at regjeringen er korrupte, uansvarlige, at den skremmer pressen og at den er intolerant til politiske alternativer. Har dette en gang lovende demokratiet blitt til et tyranni av flertallet i ledelse av en karismatisk leder? Er Tyrkia mer polarisert nå enn på noe annet tidspunkt i sin nyere historie?

Det er dette Emre Caliskan skal snakke om når han besøker NUPI 18. september. Han hevder at Tyrkia ikke en sterk stat: "Tyrkia ligner fortsatt mer på en svak stat enn en sterk stat etter de siste årene under AKP. Tyrkia blir svakere og mer oppbrutt, noe som skaper ustabilitet og et engstelig samfunn. Dette er naturen til det nye Tyrkia, og det skaper stor misnøye."

Emre Caliskan holder for øyeblikket på med en doktorgrad i internasjonale relasjoner ved St Antony College på Oxford University. Hans avhandling utforsker rollen tyrkisk-islamske ikke-statlige aktører i tyrkisk utenrikspolitikk har i Afrika sør for Sahara. Hans andre interesser inkluderer Tyrkias transnasjonale islam, tyrkisk utenrikspolitikk og islamske NGOer i internasjonale relasjoner. Han har en MA i Midtøsten og Middelhavsstudier fra King's College i London, og er medforfatter med Simon A. Waldman, av «The ‘New Turkey’ and its Discontents (2016) som vurderer den sosiale, religiøse og politiske polariseringen under Recep Erdoğans AKP og de sannsynlige konsekvensene for Tyrkias utvikling.

Opponent til Caliskans presentasjon er postdoktor ved Universitetet i Oslo Einar Wigen. Ordstyrer er seniorforsker ved NUPI Kjetil Selvik.

Arrangementet streames live gjennom NUPIs YouTube-kanal: