Utfordringer og muligheter for FN fra 2017

Tir 17 jan. 2017
Tid: 13:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 38
Legg i kalender 17-01-17 13:00 17-01-17 14:30 38 Utfordringer og muligheter for FN fra 2017 FN har ny generalsekretær, og kommende president Donald Trump inntar straks Det hvite hus. Verden er vitne til en rekke store konflikter. I hvilken retning bør FN bevege seg fremover? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

FN har ny generalsekretær, og kommende president Donald Trump inntar straks Det hvite hus. Verden er vitne til en rekke store konflikter. I hvilken retning bør FN bevege seg fremover?

António Guterres er FNs niende generalsekretær, og tiltrådte 1 januar i år. Han får oppgaven med å lede et FN som står overfor store utfordringer; Konfliktene raser i Irak, Sør-Sudan, Syria og Jemen. Kommende president i USA Donald Trump har signalisert tøffe innstramminger i USAs rolle i FN. Det er et høyt antall humanitære kriser og et uventet stort antall flyktninger og fordrevne. I tillegg til dette står FN overfor en rekke globale utfordringer som klimaforandringer, voldelig ekstremisme, og transnasjonal organisert kriminalitet, bare for å nevne noen.

På en annen side har en ny generalsekretær mulighet til å introdusere reformer som kan forbedre og effektivisere FNs systemer og gjenvinne tillit og selvtillit om at FN vil fortsette å være relevant for utfordringene i det 21. århundret.

For å diskutere disse temaene har vi gleden av å invitere til seminar med Sam Daws, direktør i Project on UN Governance and Reform ved Oxford University. Han har arbeidet for eller med FN i 30 år.  Nylig var han ansatt som visedirektør (Forente Nasjoner) i det britiske kabinettet (UK Cabinet Office), hvor han har drevet med strategisk rådgivning for den britiske statsministeren og hans utsending til FNs post-2015 utviklingspanel. Han har tidligere fungert som seniorforskningsanalytiker i Multilateral Policy Directorate i det britiske utenriksdepartementet (FCO). Fra 2000 til 2003 har Daws arbeidet som First Officer under tidligere generalsekretær Kofi Annan i New York. I seks år jobbet han som administrerende direktør i United Nations Assosiation (UK), hvor han så i 2010 ble seniorrådgiver og britisk representant til United Nations Foundation.

Daws har skrevet eller vært medredaktør på 13 bøker om FN, inkludert The Oxford Handbook om de Forente Nasjoner og Sikkerhetsrådets prosedyrer (begge publisert av Oxford University Press). Han leder også konsultasjonsfirmaet 3D Strategy, som gir FN strategiske råd og opplæring til regjeringer, organisasjoner og forskningsinstitutter.

For øyeblikket utvikler Daws multilaterale treningskurs om forhandling for det britiske utenriksdepartementets nye aspirantkurs.

Et panel vil svare på Sam’s presentasjon:

Cedric de Coning seniorforsker i forskningsgruppen på fred og konflikt ved NUPI, og han er seniorrådgiver med fredsbevaring og fredsbygging for ACCORD. Han har tidligere arbeidet for FN, blant annet for avdeling for fredsbevarende operasjoner i Timor Leste og New York.

Nylige utgivelser inkluderer en utgave om de første 10 årene av arkitekturen i FNs fredsbygging (Routledge, 2016) hvor de Coning har vært medredaktør, og en kommende utgave av behovet for å oppdatere doktrinen om FNs fredsbevaring, her er de Coning også medredaktør (Routledge, 2017).

Hans Jacob Frydenlund er avdelingsdirektør for UDs avdeling for FN-politikk. Frydenlund begynte i UD i 1986 og har arbeidet i Chile, i den norske utsendelsen til EU og i FN som den norske representanten til palestinske myndigheter. Han har 13 års erfaring fra konfliktløsning i Afrika.

Liv Tørres er direktør ved Nobels Fredssenter. Hun har tidligere vært generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Tidligere ansettelser inkluderer politisk rådgiver Arbeids- og Inkluderingsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), forskningsinstituttet Fafo, Universitetet i Oslo og Forskningsrådet. Tørres har en PhD i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo.

Seminaret ledes av Kari Osland som er seniorforsker og leder for forskningsgruppen for fred og konflikt NUPI.

Kari M. Osland’s forskningsfelt omfatter blant annet internasjonal assistanse til politireformen, inkludert reform i sikkerhetssektoren, fredsoperasjoner, freds- og statsbygging, politisk analyse av Balkan, krigsforbrytelser (spesielt folkemord og spørsmål som er relatert til internasjonale tribunaler) og komparativ metodikk.  

Deltakere

 • Cedric H. de Coning

  Forsker I
 • Liv Tørres

  Direktør, Nobels Fredssenter
 • Hans Jacob Frydenlund

  Avdelingsdirektør, Utenriksdepartementet

Relevante prosjekter

 • Forskningsprosjekt

  FN 70 år (FN70)

  2015 (Avsluttet)

  Norge utvikler anbefalinger og ideer til reform av FN til den nye generalsekretæren i prosjektet «FN70: En ny dagsorden».