Boklansering: Skatt i Afrika – tvang, reform og utvikling

Ons 7 nov. 2018
Tid: 14:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 55
Legg i kalender 18-11-7 14:00 18-11-7 15:30 38 Boklansering: Skatt i Afrika – tvang, reform og utvikling ’Taxing Africa’ ser nærmere på debattene rundt skatt og utvikling i Afrika. Hva er de største utfordringene, og er det muligheter for reform? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

’Taxing Africa’ ser nærmere på debattene rundt skatt og utvikling i Afrika. Hva er de største utfordringene, og er det muligheter for reform?

Skatt denner grunnlaget for den sosiale kontrakten mellom stater og borgere, og det er sentralt i prosessene for statsbygging og ansvarlig styring. Det er også avgjørende for økt egenkapital og for finansieringen av bærekraftig utvikling.

Boka Taxing Africa: Coercion, Reform and Developmentgir en omfattende og god introduksjon til de viktige debattene om skatt og utvikling i Afrika. Boka er skrevet av ledende internasjonale eksperter, og den undersøker ulike problemer som skatteunndragelse fra multinasjonale selskaper og afrikanske eliter, og hvordan vanlige mennesker forholder seg til "uformell" lokalbeskatning. I tillegg til å se på utfordringene over, undersøker boka også potensialet for reform.

7. november blir det boklansering på NUPI for Taxing Africa. Redaktørene Odd-Helge Fjeldstad, Wilson Prichard og Mick Moore skal snakke om de viktigste punktene i boka, og Arvinn Gadgil leder arrangementet. Boklanseringen er en del av konferansen The New Politics of Development: Fragility, Taxation and State-building.

Arrangementet strømmes direkte på NUPIs YouTube-kanal:Odd-Helge Fjeldstad har PhD i økonomi fra Handelshøyskolen. Han har publisert både vitenskapelig og politisk orientert om skattereform, inntektsadministrasjon, kommunalbeskatning, skatteoverholdelse og unntak, finanspolitisk korrupsjon og kapitalflyt. Han har også vært direktør for store programmer for tverrfaglig forsknings- og kapasitetsbygging.

Mick Moore er professor ved Institute for Development Studies (IDS). Han har PhD i politisk økonomi og har gjort omfattende feltarbeid i Asia og Afrika, spesielt på Sri Lanka, og i Taiwan og India. Han har også undervist på Massachusetts Institute of Technology. Moores forskningsinteresser omfatter blant annet innenlandske og internasjonale dimensjoner av god og dårlig styring i fattige land. Han fokuserer spesielt på skatt og styring, og han er grunnlegger og direktør ved International Center for Tax and Development (ICTD).

Wilson Prichards forskning fokuserer på forholdet mellom skatt og borgeres krav til bedre styring i Afrika sør for Sahara. Pridchard er en av forskningsdirektørene ved International Centre for Tax and Development (ICTD). Forskningen hans har tidligere fokusert på politisk økonomi i Afrika sør for Sahara, inkludert utenlandske investeringer, formulering av økonomisk politikk og handelsliberalisering, og han har jobbet i flere land i Afrika.