Hva betyr Trumps Space Force for Europa?

Tir 4 juni 2019
Tid: 13:30 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 67
Legg i kalender 19-06-4 13:30 19-06-4 15:00 38 Hva betyr Trumps Space Force for Europa? Den amerikanske presidenten ønsker seg en egen romkommando, og det kan være med på å endre dynamikken i verdensrommet som til nå har vært preget av samarbeid. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Den amerikanske presidenten ønsker seg en egen romkommando, og det kan være med på å endre dynamikken i verdensrommet som til nå har vært preget av samarbeid.

Den foreslåtte opprettingen av en amerikansk romkommando – US Space Force – som er en ny del av det amerikanske militæret for krigføring i verdensrommet, har pisket opp stemningen og ført til en følelse av konkurranse og trussel blant romfarende makter. Enkelte går så langt at de referer til situasjonen som begynnelsen på et nytt romkappløp.

Ambisiøse planer om å sende mennesker til månen i løpet av fem år og til Mars så tidlig som om ti år er nå på bordet. Professor Mai’a Cross skal under denne presentasjonen se på implikasjonene for en «Space Force» for Europa med et sideblikk på det historiske transatlantiske forholdet for utforskningen av verdensrommet. Cross mener at til tross for myndigheters mange forsøk på å militarisere verdensrommet de siste 70 årene, har rommet vært en sone med godt samarbeid og interaksjoner mellom stater, selv under den kalde krigen. Denne historiske konteksten danner grunnlaget for å kunne forstå nåværende trender og innsatsen fra romaktører på begge sider av Atlanteren, og hvilke utfordringer Europa vil møte i årene som kommer.

Mai’a K. Davis Cross er Edward W. Brooke Professor of Political Science og førsteamanuensis i statsvitenskap og internasjonale spørsmål ved Northeastern University. Hun også medlem av Council on Foreign Relations samme sted. Cross forsker på internasjonalt samarbeid, spesielt på europeisk utenriks- og sikkerhetspolitikk, epistemiske samfunn, kriser, diplomati og offentlig diplomati. Hun har en PhD i politikk fra Princeton University. Cross har skrevet tre bøker: The Politics of Crisis in Europe (Cambridge University Press, February 2017), Security Integration in Europe: How Knowledge-based Networks are Transforming the European Union (University of Michigan Press, 2011), and The European Diplomatic Corps: Diplomats and International Cooperation from Westphalia to Maastricht (Palgrave Macmillan, 2007).

Arrangementet er en del av seminarserien Norge møter Europa, og ledes av forsker 1 på NUPI, Pernille Rieker.