Norge og New Zealand - felles utfordringer, felles løsninger?

Ons 24 apr. 2019
Tid: 14:30 Sted: NUPI Språk: English Ledige plasser: 29
Legg i kalender 19-04-24 14:30 19-04-24 15:30 38 Norge og New Zealand - felles utfordringer, felles løsninger? 15. mars i år rammet tragedien New Zealand, da 50 personer ble drept under masseskyting i Christchurch. Likhetene med terrorangrepene i Oslo 22. juli 2011 var påfallende. Måten New Zealand har taklet angrepet på, har også mange likheter med hvordan vi her hjemme slo ring om felleskapsverdier. New Zealand og Norge deler mye i synet på verden, både når det gjelder verdier og utenrikspolitiske forutsetninger. Hvordan kan vi samarbeide, selv om vi befinner oss på hver vår side av kloden? Det skal landets visestatsminister og utenriksminister, Winston Peters, snakke om når han gjester NUPI NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

15. mars i år rammet tragedien New Zealand, da 50 personer ble drept under masseskyting i Christchurch. Likhetene med terrorangrepene i Oslo 22. juli 2011 var påfallende. Måten New Zealand har taklet angrepet på, har også mange likheter med hvordan vi her hjemme slo ring om felleskapsverdier. New Zealand og Norge deler mye i synet på verden, både når det gjelder verdier og utenrikspolitiske forutsetninger. Hvordan kan vi samarbeide, selv om vi befinner oss på hver vår side av kloden? Det skal landets visestatsminister og utenriksminister, Winston Peters, snakke om når han gjester NUPI

Hva er New Zealands utenrikspolitiske prioriteringer i tiden fremover? Hvilke verdier og saker står sentralt? Og hvordan er forholdet til Norge og de andre nordiske landene?

Dette står på dagsorden når New Zealands visestatsminister og utenriksminister Winston Peters gjester NUPI.

New Zealand og Norge deler mye i synet på verden, både når det gjelder verdier og utenrikspolitiske forutsetninger. Vi er små, åpne demokratier som er avhengige av handel og internasjonale regler. Nå har New Zealand nylig åpnet ambassade i Stockholm. Hvordan kan vi samarbeide, selv om vi befinner oss på hver vår side av kloden?

New Zealands utenriksdepartement har definert syv strategiske mål de jobber mot:

  • Styrke internasjonale regler og institusjoner
  • Økonomisk vekst og motstandskraft gjennom handel og økonomiske relasjoner
  • Plassere New Zealand som del av arkitekturen i Asia og Stillehavsområdet
  • Fremme fred og stabilitet i Stillehavet
  • Fremme bærekraftige løsninger på verdens globale klimaproblemer
  • Ivareta New Zealands sikkerhet 
  • Bygge sterke internasjonale relasjoner med andre stater

Winston Peters ble utenriksminister ettervalget i 2017. Han holder også stillingen som visestatsminister, og minister for statseide selskaper. Han leder partiet New Zealand First.

Arrangementet strømmes direkte på NUPIs YouTube-kanal: