Polen og Norge – begynnelsen på et strategisk partnerskap?

Ons 8 mai 2019
Tid: 15:15 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 33
Legg i kalender 19-05-8 15:15 19-05-8 16:15 38 Polen og Norge – begynnelsen på et strategisk partnerskap? I år er det 20 år siden Polen ble medlem av NATO og 15 år siden landet ble en del av EU. 2019 markerer også at det er 100 år siden diplomatiske relasjoner mellom Polen og Norge ble etablert. Hva er Polens utenriks- og sikkerhetspolitiske prioriteringer i tiden som kommer? Og hvordan vil Polens forhold til Norge utvikle seg? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

I år er det 20 år siden Polen ble medlem av NATO og 15 år siden landet ble en del av EU. 2019 markerer også at det er 100 år siden diplomatiske relasjoner mellom Polen og Norge ble etablert. Hva er Polens utenriks- og sikkerhetspolitiske prioriteringer i tiden som kommer? Og hvordan vil Polens forhold til Norge utvikle seg?

Det polske perspektivet på sikkerhetssituasjonen i Europa vil bli hovedtema når Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz besøker NUPI 8. mai.

Polen er en viktig partner for Norge på flere måter. Som NATO-alliert, som det viktigste eksportmarkedet for sjømat for Norge, og fordi Polen nå er i gang med et langsiktig strategisk energisamarbeid med Norge. I tillegg bor det 100 000 polakker i Norge.

14. mars i år holdt Czaputowicz en tale der han skisserte hovedmålene for den polske utenrikspolitikken. Han fokuserte spesielt på Polens forhold til EU og NATO, og understreket betydningen av disse to organisasjonene i gjennomføringen av landets utenriks- og sikkerhetspolitikk. Også Norge ble nevnt i denne sammenhengen som et land som skal hjelpe Polen med å fordele energiforsyningen ved å bli med i Baltic Pipe-prosjektet. Polens strategiske forhold til USA ble presentert som hjørnesteinen i Polens sikkerhetspolitikk, men Czaputowicz diskuterte også Polens forhold til viktige EU-land, som Tyskland, Frankrike eller Storbritannia, samt Polens deltakelse i ulike former for regionalt samarbeid. Russland ble nevnt ikke mindre enn 16 ganger i talen, noe som reflekterer betydningen av Russland i polsk tenkning om utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Jacek Czaputowicz har vært polens utenriksminister siden januar 2018. Han er doktor i statsvitenskap og lektor i humaniora. Under den kommunistiske æra i Polen var han et aktivt medlem av opposisjonen, og han ble fengslet ved flere anledninger.

Arrangementet ledes av NUPI-direktør Ulf Sverdrup og strømmes direkte til NUPIs YouTube-kanal: