WTO og handelskrigen: slutten for fredelig konfliktløsning?

Ons 11 des. 2019
Tid: 09:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 34
Legg i kalender 19-12-11 09:00 19-12-11 10:30 38 WTO og handelskrigen: slutten for fredelig konfliktløsning? Hvis ikke Trump endrer sin tilnærming til WTO, vil organisasjonen være i krise fra 11. desember. Hva er årsakene til konflikten, og er det en løsning i sikte? NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Hvis ikke Trump endrer sin tilnærming til WTO, vil organisasjonen være i krise fra 11. desember. Hva er årsakene til konflikten, og er det en løsning i sikte?

Da Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble opprettet i 1995, var systemet for tvisteløsning noe av det viktigste som ble oppnådd, med bindende konfliktløsning mellom de 164 medlemslandene. Store og små nasjoner måtte på lik linje respektere WTOs kjennelser i konflikter, og systemet har fungert – helt til nå.

Under president Trump har det imidlertid oppstått konflikt mellom USA og WTO. USA har blokkert oppnevning av nye medlemmer i WTOs tvisteløsningsorganer, og hvis dette fortsetter vil tvisteløsningssystemet ikke lenger være funksjonsdyktig etter 11. desember i år. WTO vil da være i krise.

På seminaret vil Chad Bown forklare krisen og røttene til konflikten mellom WTO og USA. Har Trump et poeng når han anklager WTO for å tøye reglene utover det som har blitt avtalt? Eller er dette bare nok et utslag av handelskrigen? Er det noen løsning i sikte?

I tillegg til Bowns presentasjon vil ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet, Katja C. Nordgaard, holde et åpningsinnlegg.

Chad Bown er Reginald Jones Senior Fellow ved PIIE. Han har tidligere jobbet i Verdensbanken, som professor ved Brandeis University, ved Det hvite hus’ råd for økonomiske rådgivere, som stipendiat i WTO, og han var Brookings Fellow fra 2004 til 2010. Bown har publisert en rekke tidsskriftartikler, bokkapitler og bøker. Han er også kjent for podkasten “Trade Talks” som han lager sammen med Soumaya Keynes fra the Economist.

Arrangementet er en del av NUPIs seminarserie «International Trade Policy at the Crossroads», i regi av Senter for internasjonal økonomi og handel ved NUPI, og med finansiell støtte fra Utenriksdepartementet.

Les også:

Seminaret strømmes direkte til NUPIs YouTube-kanal:

Relevante prosjekter