Beskyttelse av kritisk infrastruktur i Norge og de tre baltiske statene: likheter og forskjeller

Tir 19 okt. 2021
Tid: 14:00 Sted: NUPI/Livestream til Facebook og Youtube Språk: English Ledige plasser: 50
Legg i kalender 21-10-19 14:00 21-10-19 15:30 38 Beskyttelse av kritisk infrastruktur i Norge og de tre baltiske statene: likheter og forskjeller Spørsmål knyttet til beskyttelse av kritisk infrastruktur har blitt satt høyere på de nasjonale og internasjonale agendaene av flere grunner. NUPI/Livestream til Facebook og Youtube NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Spørsmål knyttet til beskyttelse av kritisk infrastruktur har blitt satt høyere på de nasjonale og internasjonale agendaene av flere grunner.

Meld deg på over om du vil delta fysisk. OBS: På grunn av en teknisk feil vil du dessverre ikke motta en bekreftelsesmail ved påmelding. Du skal ikke melde deg på om du kun skal se arrangementet digitalt. Digitale deltakere kan følge arrangementet på Facebook live eller vår YouTube-kanal.

Ulike cyberangrep på elementer av kritisk infrastruktur og digitale inntrengninger som hadde som mål å påvirke politiske utfall og beslutninger, har avslørt alvorlige digitale sårbarheter og den sentrale rollen digital infrastruktur spiller i våre samfunn. Covid-pandemien med sine dramatiske konsekvenser  har demonstrert viktigheten av ikke-militære aspekter ved sikkerhet og avdekket mangler ved den eksisterende infrastrukturen som ikke var forberedt på å møte denne uventede utfordringen. Hvordan spørsmålene om beskyttelse av kritisk infrastruktur og kommunikasjon med samfunnet om dette tas opp i Norge og de tre baltiske statene - Estland, Latvia og Litauen - er hovedtemaet for seminaret som NUPI organiserer 19. oktober 2021.Presentasjon av boken “Critical infrastructure in the Baltic states and Norway: Strategies and practices of protection and communication ” finansiert av EØS/Norway Grants vil stå i fokus av dette arrangementet.

Norsk utenrikspolitisk institutt NUPI inviterer derfor til seminaret "Beskyttelse og kommunikasjon av kritisk infrastruktur i Norge og de tre baltiske statene: likheter og forskjeller." Dette seminaret vil presentere hovedfunnene i prosjektet Norway-Baltic Research Network. Critical Infrastructure: Institutional Coordination and Policy Preferences finansiert av EEA/Norway Grants og gjennomført i fellesskap av Latvian Institute of International Affairs LIIA, Latvia, International Center for Defense and Security (ICDS), Estland, Vilnius University, Litauen og Norsk utenrikspolitisk institutt NUPI, Norge. Medlemmer av prosjektteamet vil presentere hovedfunnene på seminaret som vil bli avholdt 19. oktober 2021 fra 14:00 til 15:30 på NUPI.

Smittevern: Selv om mange er vaksinert, er ikke pandemien over. De generelle smittevernråd som fortsatt gjelder er:

 • Hold deg hjemme hvis du er syk
 • Test deg for covid-19 hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder både vaksinerte og ikke-vaksinerte. 
 • Ha god hånd- og hostehygiene
 • Hvis du tilhører en risikogruppe, følg råd til personer i risikogrupper (fhi.no)

Program

 • Åpning av seminaret - Ulf Sverdrup, direktør i NUPI
 • Kort presentasjon av CIICPP -prosjektet for norsk offentlighet - Māris Andžāns LIIA
 • Norsk system for beskyttelse av kritisk infrastruktur - prosjekt under utvikling? Jakub M. Godzimirski NUPI
 • Latvisk system for beskyttelse av kritisk infrastruktur - Māris Andžāns LIIA
 • Estisk tilnærming til beskyttelse av kritisk infrastruktur - Ivo Juurvee eller Ramon Loik ICDS
 • Litauisk tilnærming - Ramūnas Vilpišauskas, Vilnius University ZOOM/TEAMS
 • Offentlig mening om kritisk infrastruktur og kommunikasjon - Evija Djatkovica LIIA
 • Diskusjon og spørsmål og svar økt