Koronapandemien og regimelegitimitet i Putins Russland: Et biopolitisk perspektiv

Fre 12 nov. 2021
Tid: 09:00 Sted: NUPI/ Livestream på Facebook & Youtube Språk: Engelsk

Russland setter stadig nye rekorder i antall koronarelaterte dødsfall. Pandemien har satt medisinske kunnskaper i politikkens sentrum verden rundt og Russland er intet unntak. Dagens debatt i Russland preges av et nytt medisinsk styringsregime, og noe vi kanskje kan kalle «pandemiautoritarianisme».

MELD DEG PÅ ARRANGEMENTET HER!

Erfaringen fra de siste to årene med pandemihåndtering har vist at Vladimir Putin stort sett distanserer seg fra direkte krisehåndtering og er lite lysten på å innta politisk kontroversielle standpunkter – for eksempel knyttet til vaksinering. Den tyske politiske tenkeren Carl Schmitt definerte i sin tid suverenitet som makten til å bestemme over unntakstilstanden. I møte med pandemien synes imidlertid Kreml å bryte med Schmitts tanker om suveren makt. Der pandemien kanskje kunne fungert som en foranledning til å overskride lovverket, har det russiske regimet i stedet valgt en teknokratisk tilnærming. Heller enn å behandle koronapandemien som en eksepsjonell krise, ser det ut til at regimet er interessert i å ta grep som «normaliserer» den medisinske unntakstilstanden.

Teknokratisk politikk basert på medisinske kunnskaper kan fremstå som ikke-politisk og ufarlig, men på sikt kan det tenkes at Covid-19 bidrar til en ytterligere innstramming av det stadig mer autoritære systemet for kontroll og overvåkning i dagens Russland. På den annen side finnes det også en mulighet for at pandemien kan bidra til fremveksten av regimekritiske holdninger i det russiske samfunnet.

Innleder: Andrey Makarychev, professor, Johan Skytte instituttet for politiske studier, Tartu universitet

Meld deg på over om du vil delta fysisk. OBS: På grunn av en teknisk feil vil du ikke motta en bekreftelsesmail ved påmelding. Du trenger ikke å melde deg på om du kun skal se arrangementet digitalt. Digitale deltakere kan følge arrangementet på Facebook live eller på vår YouTube-kanal.

Smittevern: Selv om mange er vaksinert, er ikke pandemien over. De generelle smittevernråd som fortsatt gjelder er:

  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Test deg for covid-19 hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder både vaksinerte og ikke-vaksinerte. 
  • Ha god hånd- og hostehygiene
  • Hvis du tilhører en risikogruppe, følg råd til personer i risikogrupper (fhi.no)