Nyheter
Her finner du de siste aktuelle sakene om NUPIs forskning.
-
Hva nå, USA?
19. jan. 202120. januar ble Joe Biden nummer 46 i rekken av presidenter i USA. Men hvor skal USA og Biden gå nå? Det er tema for et brennaktuelt nytt nummer av Internasjonal Politikk.
-
Kronikk: Biden må gjenreise USA
19. jan. 2021Demokratene må erkjenne at de står midt i en kulturkamp, som vil fortsette også uten Trump, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
-
Når krig blir hverdag
5. jan. 2021USA definerer strategien, småstatene følger etter, skriver Minda Holm i denne kronikken.
-
NUPI i jula 2020
18. des. 2020NUPI tek juleferie, og resepsjon og sentralbord er ubetent i perioden onsdag 23. desember klokka 12.00 til og med søndag 3. januar.
-
NUPI tildelt finansiering for fem forskningsprosjekter fra Norges forskningsråd
16. des. 2020Norges forskningsråd finansierer fem nye NUPI-ledede prosjekter.
-
Digitale trusler blir kinkig for Norge i Sikkerhetsrådet
16. des. 2020De fleste land rangerer trusler via det digitale rom som en av de største utfordringene for det 21. århundret. På tross av dette har tematikken knapt vært nevnt i FNs sikkerhetsråd. Hva kommer det av? Og kan Norge gjøre noe med det? spør Niels Nagelhus Schia og Erik Kursetgjerde....
-
Risikovurderingsverktøy mot terrorisme og ekstremisme
9. des. 2020I mange europeiske land sitter mange titalls personer fengslet for terrorisme eller terrorismerelaterte forbrytelser. Brorparten soner korte dommer som gjør at de vil bli løslatt innen få år. Er det trygt? Hvordan kan man være sikker på at de ikke lenger utgjør en fare for...
-
Internasjonal Politikk ser nordover
8. des. 2020Få med deg siste utgave av tidsskriftet Internasjonal Politikk, med bidrag fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre.
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
KONKURRANSE: Spark i gang forskningskarrieren med en pris
3. des. 2020Tidsskriftet Internasjonal Politikk er på jakt etter årets beste fagartikkel, skrevet av en bachelor- eller masterstudent fra et av de nordiske landene. Send inn ditt bidrag innen 15. februar 2021!
-
KRONIKK: Atomparaplyen er ikke troverdig
12. nov. 2020Paraplystatene er best tjent med å bygge sitt forsvar på konvensjonelle midler, ikke på våpen som ikke kan brukes, skriver NUPI-forsker Sverre Lodgaard.
-
– Øk satsningen på arktisk diplomati
12. nov. 2020- Alf Håkon Hoel
- Yun Sun
- Alexander Sergunin
- Robert Orttung
Hvordan vil den nye Biden-administrasjonen påvirke politikken i Arktis? Selv om Arktis som region nok ikke vil prioriteres i Bidens plan for de første hundre dagene, kan vi vente oss viktige endringer i regionen.
-
KRONIKK: Den utenrikspolitiske arven etter Trump
12. nov. 2020Vi har ikke sett hvor revolusjonært dette presidentskapet har prøvd å være i sin utenrikspolitikk, skriver NUPI-forsker Morten Bøås.
-
KRONIKK: Frankrikes Europa-politikk gir muligheter for Norge
11. nov. 2020Om man ønsker et EU som evner å verne om verdiene det europeiske samarbeidet bygger på, ja da må EU styrkes. Dette er hovedbudskapet i den nye franske europapolitikken. Og det burde Norge støtte opp under, selv om vi ikke er EU-medlem, skriver NUPI-forsker Pernille Rieker.
-
Boklansering: EØS og alternativene – hva med NOREXIT?
9. nov. 2020Hva er alternativene til EØS-avtalen? Hva skjer om Norge blir med i EU - eller lar EØS-avtalen opphøre? Det er tema for en ny bok, redigert av Arne Melchior og Frode Nilssen.
-
Skattjakt-nettverket: Webinar
4. nov. 2020Skatt er nøkkelen til statsbygging og vegen ut av sårbarheit. Eit viktig tema som former grunnlaget for Skattjakt-nettverket.
-
Hva er i vente for FNs agenda om kvinner, fred og sikkerhet?
29. okt. 2020FNs resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet fyller 20 år. Men det viktige arbeidet knyttet til dette ser ut til å ha fått noen tilbakeslag de siste årene.
-
EU i stormaktspolitikken – vinner eller taper?
26. okt. 2020Vi lever i en tid der politikk styres stadig mer av rå maktbruk heller enn av regler, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
-
Slik påvirker covid-19 overgangen til fornybar energi
20. okt. 2020Du flyr mindre. Du sykler kanskje mer. Du er mer hjemme, også når du er på jobb. I en ny artikkel forklarer en rekke anerkjente energieksperter hvordan koronapandemien kan komme til å endre verdens energilandskap.
-
Tollkorrupsjon: På tide med en ny tilnærming
15. okt. 2020Toll blir ofte oppfattet som en av de mest korrupte institusjonene i utviklingsland. Selv om det er vanskelig og komplekst, er det mulig å bekjempe korrupsjon i tollvesenet, men det krever en tilnærming som er mindre sentrert rundt innføring av normer og praksis fra utviklede...
-
Tax for Development Webinar-serie
14. okt. 2020En ny webinarserie med det siste av forskning og intitativer for styrking av intern inntektsmobilisering i utviklingsland, med fokus på Afrika sør for Sahara.
-
Nagorno-Karabakh: fra kald til varm krig
13. okt. 2020Denne Ukens analyse er skrevet Helge Blakkisrud. Han skriver om Armenia og Aserbajdsjan, som i disse dager kriger om enklaven Nagorno-Karabakh.
-
USAs autoritære vending
7. okt. 2020Myndighetene i USA og Russland deler en frykt for motmakt, skriver NUPI-forsker Minda Holm i denne kronikken.
-
PODKAST: Hva skjer i Nagorno-Karabakh?
30. sep. 2020Nok en gang preger Nagorno-Karabakh avisoverskriftene, etter at det sist helg brøt ut kamper i den lille enklaven i Sør-Kaukasus. NUPI-forsker Helge Blakkisrud forklarer hva som skjer, og hvorfor, i NUPI-podden.
-
Hvorfor EU vil komme styrket ut av koronakrisen
28. sep. 2020- Jarle Trondal
Det hevdes ofte at EU er på sammenbruddets rand. Men stemmer det?
-
KRONIKK: Europeisk solidaritet kan bli en bombe i norsk politikk
17. sep. 2020Hva vil Norge svare når EU og EUs medlemsland spør om hva som skal være Norges bidrag til den europeiske rednings- om omstillingspakken? spør NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
-
PODKAST: Et dypdykk i utenrikspolitikken
17. sep. 2020Spiller det noen rolle at makthaverne i sin tid begynte å kalle noe for «utenrikspolitikk»? Vi dykker ned i begrepet sammen med NUPI-forsker Halvard Leira, som er aktuell med boken «Utenrikspolitikkens opprinnelse».
-
Skjervheimprisen til Julie Wilhelmsen
14. sep. 2020Wilhelmsen mottar prisen for sitt viktige bidrag til den offentlige debatten, spesielt gjelder dette Norges forhold til Russland.
-
Abe opp til eksamen: hva har den japanske statsministeren oppnådd?
7. sep. 2020- Petter Y. Lindgren
NUPI-forsker Wrenn Y. Lindgren og Petter Y. Lindgren gir terningkast på de mest sentrale politikkområdene i denne kronikken, først publisert i Klassekampen.
-
Russlandskonferansen 2020: Stormaktene og arktisk politikk
7. sep. 2020Gikk du glipp av konferansen 10. september? Ikke fortvil, her finner du opptak av alle panelene!
-
Ingen selvmotsigelse
7. sep. 2020Det går å være radikal og konservativ på en gang, skriver Minda Holm i denne kronikken.
-
Libanon er en 100-åring i fritt fall
4. sep. 2020Avgrunnen mellom befolkningen og de politiske elitene blir stadig større, skriver NUPI-forsker Tine Gade i denne kronikken.
-
NY BOK: Strategisk ledelse i krise og krig
4. sep. 2020Hvordan er Norge rustet til å håndtere kriser og krig? En nylansert bok gjør et dypdykk i dette temaet, og NUPI har gitt viktige bidrag.
-
10 ting å tenke på før, under og etter feltarbeid på voldelige steder
3. sep. 2020Fra hemmelige motorsykkelturer i Kongo til ubehagelige møter i mørke bakgårder i Mali. 22 forskere forteller åpent og ærlig om feil og lærdommer fra feltarbeid i konfliktsoner i Morten Bøås’ og Berit Bliesemann de Guevaras nye bok.
-
Hviterussland i skuddlinjen mellom øst og vest?
24. aug. 2020Gitt den vekt russiske myndigheter legger på medier og informasjon som påvirkningsvåpen i den vestlige «sivilisasjonskampen», vil vestlige mediefremstillinger bli fulgt med argusøyne, skriver seniorforsker Julie Wilhelmsen i denne Aftenposten-kronikken.
-
Presidentvalget i Hviterussland: Kan vi se begynnelsen på slutten for Europas siste diktatur?
18. aug. 2020Jakub M. Godzimirski skriver om det nylig avholdte presidentvalget i Hviterussland, og diskuterer om vi er i ferd med å se begynnelsen på slutten for «Europas siste diktator», Aljaksandr Lukasjenka i "Ukens analyse" for DNAK.
-
Beirut: De knuste drømmers by
11. aug. 2020Libanon trenger ikke bare hjelp til å håndtere ødeleggelsene etter eksplosjonen, men også til å presse gjennom økonomiske og politiske reformer for å sikre landets overlevelse.
-
KRONIKK: Overdrevne trusselbilder av Kina er farlig
6. aug. 2020Bånd til Kina kan skape sikkerhetsutfordringer. Overdrevne trusselbilder kan koste oss dyrt, skriver Henrik Stålhane Hiim.
-
KRONIKK: Gud signe fedrelandet
20. juli 2020Minda Holm skriver om ideologien som forener populister og intellektuelle.
-
PODKAST: Folkeavstemning om Putins fremtid
29. juni 2020Kan åpne for at Vladimir Putin kan sitte som president fram til 2036.
-
Den gryende atompopulismen i Asia
25. juni 2020PODKAST: Offentlig debatt om kjernevåpenarsenal i Kina, og økt støtte blant sørkoreanerne for å utvikle egne kjernevåpen. En ny episode av NUPIpodden tar for seg atompopulismen i Asia.
-
- Vi må tenke over hva vi mener med frihet
25. juni 2020Rita Augestad Knudsen har sett nærmere på hva frihetsbegrepet betyr i internasjonal politikk.
-
Kronikk: Koronakrisen forsterker forskjellene i verden
17. juni 2020Pandemien flytter seg fra de rikeste til de fattigste landene. Ulikhet og urettferdighet blir enda mer synlig – og forsterkes, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
-
Nordmenns holdninger til utenriks- og sikkerhetspolitikk
17. juni 2020Verden som vi kjenner den er i endring. Hvordan reagerer nordmenn på disse endringene? Hva er deres syn på norsk utenrikspolitikk?
-
Podkast: USA heime og ute i verda
16. juni 2020Kva skal USA representere? Møt USA-kjennar Hilde Restad i NUPI-podden.
-
Podkast: Hva har Norge i FNs sikkerhetsråd å gjøre?
8. juni 2020Hvorfor er det så viktig for oss å sitte i sikkerhetsrådet? Og hva innebærer det?
-
Er vi iboende gode?
5. juni 2020Mektige stater anklager hverandre for være dobbeltmoralske, og verden blir et dårligere sted.
-
«Hvor hender det?» lanserer podcast!
5. juni 2020I nesten 60 år har NUPI utgitt artikkelserien «Hvor hendet det?». Nå kommer den også som podcast.
-
Covid-19, internasjonal politikk og Norge
29. mai 2020Tidligere denne uken diskuterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og NUPI-direktør Ulf Sverdrup hvilke endringer Covid-19 har ført til i internasjonal politikk og hva dette har å si for Norge. Nå kan du se hele webinaret her.
-
Hvilken liberal orden?
26. mai 2020Vesten må også gå i seg selv for å finne løsninger på den liberale ordens kriser, skriver Minda Holm.