Bildet viser palestinere som evakuerer en såret mann under protester på Gazastripen våren 2018 Foto: NTB Scanpix

HUMANITÆR KRISE: Det bør være åpenbart at en både må kunne kritisere grove menneskerettighetsbrudd overfor en hel befolkning og antisemittisme, skriver NUPI-forsker Minda Holm i denne kronikken. FNs generalsekretær har kalt situasjonen på Gazastripen er en av de verste humanitære krisene han har sett. Bildet viser palestinere som evakuerer en såret mann under protester på Gazastripen våren 2018.

KRONIKK: Israel og moralsk balansegang

Publisert: 24. apr. 2018

Kritikere av Israels overgrep mot palestinere blir ofte urettmessig beskyldt for antisemittisme. Samtidig er antisemittisme et økende problem i deler av Europa og USA, skriver Minda Holm.

(Dagsavisen): Bildene fra Gaza viser grove overgrep. Fra mars til mai arrangeres det protester mot Israels vedvarende blokade av det palestinske området, som beskrives av aktivister som et åpent fengsel.

Til sammen er nå over 30 palestinere drept, hundrevis såret. Israelske skarpskyttere sikter på og treffer ubevæpnede palestinere: noen mens de ber, andre mens de løper unna.

Israel får kritikk av FN

For et par uker siden ble en journalist med tydelig markert «presse»tegn skutt og drept.

Israelske myndigheter hevder at det er snakk om Hamas-tilknyttede terrorister, og avviser krav fra FNs generalsekretær og EU om uavhengig gransking. Israels forsvarsminister uttalte 8. april at «det ikke finnes uskyldige mennesker på Gazastripen».

Kritikk fra blant annet FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon om at Israel bedriver kollektiv avstraffelse preller av.

Dette er første avsnitt i en kronikk NUPI-forsker Minda Holm har skrevet for Dagsavisens Internasjonalen-spalte. Les hele kronikken gratis hos Dagsavisen.

Les flere kronikker av Minda Holm:

Prosjekter