Bildet viser NUPIs direktør Ulf Sverdrup Christopher Olssøn

FORNØYD: NUPI-direktør Ulf Sverdrup synes det er svært gledelig at instituttet gjør solide hopp og plasserer seg høyt i rangeringen over verdens beste tenketanker.

Klatrer på global rangering

Publisert: 29. jan. 2016

NUPI er på tredjeplass blant myndighetstilknyttede tenketanker i den internasjonale og velrenommerte rangeringen Global go to think tank index.

2015 var et svært positivt år for NUPI som forskningsinstitusjon. Instituttet ble tildelt forskningsfinansiering fra det prestisjefylte TOPPFORSK-programmet og ble valgt til å koordinere et omfattende forskningsprosjekt under EUs H2020-program.

Når NUPI fortsetter å klatre, og tar plasseringer i flere nye kategorier i Global Go to think tank index 2015, er dette nok en bekreftelse på at hardt arbeid lønner seg.

- Vårt arbeid blir lagt merke til. Dette er først og fremst et resultat av langsiktig arbeid, både med hensyn til kvalitetssikring og ambisjoner. Dette viser at NUPI er en synlig institusjon globalt. Det at en institusjon i et så lite land i det hele tatt er på disse listene, er egentlig uproporsjonalt, så dette er gledelig både for oss og for PRIO og CMI, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

Dette viser at NUPI er en synlig institusjon globalt.

Solide hopp

Hvert år publiserer Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) ved University of Pennsylvania den velrennomerte Global Go to think tank index. Blant TTCSPs hovedambisjoner er å utarbeide og vedlikeholde den mest omfattende tenketankdatabasen i verden. Oversikten omfatter over 6500 tenketanker og institutter globalt. Blant disse nomineres kun et fåtall til å bli rangert på ulike lister, mellom 40 og 150 avhengig av kategori. Å komme på rangeringslisten er derfor en bragd  i seg selv.

I kategorien for beste myndighetstilknyttede tenketanker får NUPI tredjeplassen på listen av de nominerte i denne kategorien.

Blant tenketankene som ble rangert i kategorien for hele verden, plasserer NUPI seg på 56. plass, noe som er et solid hopp fra fjorårets plass nummer 73. I kategorien Beste tenketank i verden utenfor USA, ligger NUPI på plass nummer 48.

Nykommer

I år fikk NUPI oppmerksomhet i totalt ni ulike kategorier. Instituttet er på 25. plass i kategorien Top foreign policy and international affairs og 18. plass i kategorien Top international development.

- I denne kåringen blir man nominert av andre tenketanker. Dette betyr at NUPI er en synlig merkevare og er en attraktiv partner også i det internasjonale landskapet. Det er imidlertid viktig å si at dette er en av flere slike kåringer. Denne gangen gjorde vi det bra, sier Sverdrup.

Instituttet er også en nykommer i flere kategorier: Best new idea or paradigm, Think tanks to watch, Best advocacy campaign og Best Quality Assurance and Integrity Policies and Procedures.

Hvorfor viktig med tenketanker?

- Å ha forskningsmiljøer av høy kvalitet innen politikkfeltet er en ressurs både for det norske samfunnet og for norsk utenrikspolitikk. Å utforme internasjonal politikk fordrer samarbeid mellom forskere, myndigheter og andre institusjoner, og derfor er tenketanker viktige, også i internasjonale prosesser, sier Sverdrup.

Vil du vite mer om tenketanker oh TTCSP-rapporten? Sjekk ut #ThinkTanksMatter and @TTCSP på Twitter.