Valg i verdens største demokrati

Publisert: 7. mai 2014

Akkurat nå foregår det parlamentsvalg i India, og det ser ut til å gå mot et maktskifte i landet etter ti år. NUPIs India-ekspert Francesca Refsum Jensenius gir en innføring i valgets viktigste kandidater og temaer.

Å gjennomføre valg i verdens største demokrati er ingen liten affære. India har mer enn 800 millioner stemmeberettigede til parlamentsvalget, og valget gjennomføres i ni runder i løpet av fem uker. Den 16. mai skal stemmene telles opp, og resultatene ventes å være klare i løpet av dagen.

Går mot maktskifte
Seniorforsker på NUPI Francesca Refsum Jensenius forsker på temaer knyttet til valg og politisk representasjon i India. Hun har skrevet doktorgradsavhandling om politisk kvotering av daliter (lavkastegrupper) i delstatsforsamlingene i India. Nå følger hun valget tett.

– Alle tror det kommer til å gå mot et maktskifte i India. Det ser ut til at Kongresspartiet, som nå har sittet ved makten i ti år, kommer til å tape. Den eneste klare statsministerkandidaten, som ser ut til å vinne, er Narendra Modi fra Bharatiya Janata Party (BJP, «Det indiske folkets parti»), en markedsliberalist og hindunasjonalist, sier Jensenius. 

Hun forklarer at mange indere imidlertid er redde for at hindunasjonalisten Modi skal komme til makten, fordi han har rykte på seg for å være både autoritær og fiendtlig innstilt mot Indias minoriteter. Modi beskyldes blant annet for å ha hatt en finger med i spillet da nærmere 2000 muslimer mistet livet i forbindelse med hevnaksjoner etter religiøse opptøyer i delstaten Gujarat i 2002. Han er ikke dømt for dette, men assosieres fortsatt med hendelsen, og har aldri beklaget hendelsen offentlig.

Økonomi på dagsorden
Men valget i India har også i stor grad handlet om økonomi, og dette er en av sakene Modi har gått til valg på.

– Delstaten Modi kommer fra, har blitt kjent for å ha hatt sterk økonomisk vekst, men det er også delte meninger om dette. Delstaten har blant annet ikke hatt gode resultater når det gjelder fattigdomsreduksjon. Men Modi er samtidig kjent for å være en sterk leder, og han har også markert seg tydelig på korrupsjonsbekjempelse, sier Jensenius.

Også et tredje parti, «Den alminnelige manns parti», som var den store vinneren i delstatsvalget i Delhi sist, har markert seg på korrupsjonsbekjempelse.

– «Den alminnelige manns parti» ligger ikke an til å vinne mange seter i parlamentet, men har klart å skape mye politisk «brudulje», kommenterer NUPI-forskeren.

Må gå i koalisjon
Selv om Modis parti går mot å få flest stemmer, tilsier meningsmålingene at ingen partier vil få nok stemmer til å danne regjering alene. Dette betyr at de vil måtte danne en koalisjonsregjering sammen med noen av de regionale partiene i India.

– Det vil bli veldig spennende å følge forhandlingene om å danne koalisjonsregjering etter valget i slutten av mai. Veldig mye avhenger av hvor sterkt Modis parti blir. Dersom han vinner valget med god margin, frykter mange at det vil bli mer grobunn for diskriminering av minoritetsgrupper i India. Men dersom valgseieren blir mindre overbevisende, vil han måtte inngå mange kompromisser med de regionale partiene, og ting vil sannsynligvis fortsette mer eller mindre som før, avslutter Jensenius.

Videre lesning
Sammen med tre forskere fra Universitetet i Oslo har Jensenius skrevet en artikkelserie for Ny Tid om det indiske valget, som du kan lese her:

De samme forskerne har også skrevet en kronikk om temaet i Aftenposten: «Hvem kan danne regjering i India» (07.05-2014)

Francesca har også skrevet en analyse av valget for Den norske atlanterhavskomité: Hvor går verdens største demokrati nå?

Bildet viser Francesca Refsum Jensenius på feltarbeid i India.