Afrika
Mange av de fattigste landene i verden finnes fremdeles i Afrika. Samtidig preges kontinentet av store endringer og økonomisk vekst.
Afrika er den nest største verdensdelen og omfatter regionene Nord-Afrika, Vest-Afrika, Sentral-Afrika, Sør-Afrika og Øst-Afrika. Verdensdelen består av 54 selvstendige stater, og har de siste 40 årene hatt en sterk befolkningsøkning til over én milliard mennesker i dag. Befolkningen i Afrika er sammensatt av over 3000 etniske grupper med stor variasjon i kultur, språk og religion. Kontinentet huser fremdeles en stor del av verdens fattigste, men preges samtidig av rask utvikling og økonomisk vekst.
NUPIs forskning på Afrika er mangfoldig. Spørsmål knyttet til sosial og økonomisk utvikling står sentralt. Dette omfatter grunnleggende spørsmål om betingelsene for statsdannelse og demokrati, og konkrete studier av enkeltland og områder. Hvordan land på vei ut av konflikter kan unngå tilbakefall, og hvilken rolle internasjonale fredsoperasjoner spiller i slike sammenhenger, er også viktige temaer i NUPIs forskning. Her er særlig FNs og den Afrikanske Unions roller i Afrika viktig.
Kilde: Store Norske Leksikon og NUPI.
Nyheter om Afrika
-
Høyr NUPI på NRK P2!
7. des. 2020Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
-
Skattjakt-nettverket: Webinar
4. nov. 2020Skatt er nøkkelen til statsbygging og vegen ut av sårbarheit. Eit viktig tema som former grunnlaget for Skattjakt-nettverket.
-
Tax for Development Webinar-serie
14. okt. 2020En ny webinarserie med det siste av forskning og intitativer for styrking av intern inntektsmobilisering i utviklingsland, med fokus på Afrika sør for Sahara.
Hvor hender det? om Afrika
-
Hvor hender det? nr. 9 2020
Hva er Den afrikanske union?
29. juni 2020Den afrikanske union er en av de største og viktigste regionale organisasjonene i verden, og framover vil unionen bli enda mer betydningsfull. Hva er de viktigste målsetningene og hvordan skal disse nås?
-
Hvor hender det? nr. 4 2020
Mer fred med kvinner
18. mars 2020Når det bare sitter menn rundt forhandlingsbordet etter en krig, blir fredsavtalen skjørere. Likevel er det ikke alltid vilje til å la kvinnene delta, verken i fredsforhandlinger eller fredsoperasjoner.
-
Hvor hender det? nr. 13 2019
Nobels fredspris 2019: Er konflikten mellom Etiopia og Eritrea over?
4. des. 2019Med Nobels fredspris til Abiy Ahmed, rettes søkelyset mot Etiopia og Eritrea. Hvorfor var landene i krig? Og er det virkelig fred nå?
Publikasjoner om Afrika
-
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
Fixers and friends: local and international researchers
While we live in a highly unequal world where your position and place will determine what you have access to. However, based on years of fieldwork in the Sahel, this chapter turns this question around, exploring if it is possible to make inequaity work for mutual benefit. The answer is a modestly yes,... -
Publikasjon : Rapport
Disaster Management in a Crisis State: Dealing With the Corona Crisis in Zimbabwe
Denne artikkelen diskuterer hvordan Zimbabwe har håndtert korona-pandemien. Først beskrives utviklingen av pandemien i landet og myndighetenes respons på den. Deretter diskuterer jeg hvordan responsen på krisen er formet av statens og regimets karakter, med fokus på statens kapasitet og legitimitet.... -
Publikasjon : Popular scientific article
Pathways towards a revitalised Africa-Europe strategic partnership
2020Den afrikanske union (AU) og EU skulle slutte seg til et ny avtale om strategisk partnerskap på et møte mellom de to i oktober 2020, men grunnet koronapandemien ble møtet usatt. Det kan vise seg å være hell i uhell, skriver Cedric de Coning i denne analysen. Utsettelsen gir nemlig forhandlerne mer tid...
Forskningsprosjekter om Afrika
-
Forskningsprosjekt
Jihadistisk styring i Sahel (JIGOV-Sahel)
2020 - 2024 (Pågående)Dette prosjektet handler om jihadistisk styre i Sahel-regionen i Vest-Afrika.
-
Foto: John Taggart/Reuters/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Kina og FNs bærekraftsmål (CHINSDG)
2018 - 2019 (Pågående)Hva er Kinas prioriteringer inn mot FNs 2030 bærekraftsagenda, og hvordan fremmer kinesiske aktører ulike interesser og muligheter for internasjonalt samarbeid?
-
Forskningsprosjekt
Migrasjon og utvikling: Kunnskapsutveksling mellom Norge og Polen (MiDeShare)
2019 - 2021 (Pågående)Målet med dette prosjektet er å øke vår forståelse av forholdet mellom migrasjon og utvikling for å foreslå bedre tilnærminger til å adressere grunnleggende årsaker til migrasjon i svake og sårbare stater.