Opprørsgrupper
Opprørsgrupper er ikke-statlige eller delvis statlige væpnede aktører som gjerne opererer innenfor territoriet til en svak og konfliktrammet stat. Vi forsker på de mange spørsmålene knyttet til disse gruppene.
Når det kommer til pågående konflikter i verden i dag, uansett om det er snakk om Syria, Jemen, Afghanistan eller Mali, er det ikke bare statlige aktører som styrer utviklingen på bakken. I omgivelser preget av statlig sårbarhet og ustabilitet har nemlig væpnede opprørere fått en stadig mer innflytelsesrik rolle. Deres virke er imidlertid ikke begrenset til militante aktiviteter – disse gruppene blir stadig mer lokalt integrerte i samfunn der staten av ulike grunner ikke strekker til.
Ved å for eksempel tilby velferdstjenester og beskyttelse, har flere opprørsgrupper klart å oppnå en viss legitimitet blant befolkningen i områdene de opererer i. I en sårbar stat kan derfor en slik gruppe være like relevant for menneskers levekår som staten. Mens mange opprørsgrupper oppstår som del av nasjonale frigjøringsbevegelser, er andre også del av globale nettverk, som for eksempel Den islamske staten (IS) og al-Qaeda.
Noen av spørsmålene vi forsøker å svare på er:
- Hva kjennetegner dagens opprørsbevegelser i Midtøsten og Nord-Afrika, og hvordan tilpasser lokalbefolkningen seg i områder hvor disse har klart å opprette en viss form for territoriell kontroll?
- Hvorfor velger noen islamistgrupper å drive sin politiske og religiøse kamp innad i staten, mens andre islamist-grupper ønsker å etablere alternative politiske enheter, for eksempel å gjenopprette det islamske kalifatet?
- Er islamske opprørsgrupper virkelig dedikert til en global kamp, eller bruker de jihadistisk diskurs til å fremme lokale eller regionale mål?
Nyheter om opprørsgrupper
-
Kronikk: Mali kan bli verre enn Afghanistan
7. sep. 2021Kabul falt – hva forteller det oss om det militære bidraget i Mali og Sahel? spør Morten Bøås.
-
Kronikk: Hva er grensene for beskyttelsesplikt?
25. aug. 2021Vi vil hevde at en rimelig juridisk fortolkning og normativ vurdering tilsier at Norge bør gjøre sitt ytterste for å få evakuert flest mulig av lokalt ansatte fra Afghanistan snarest. Det er ingen tid å miste, skriver Halvard Leira og Nina Græger.
-
Putins mareritt kan gjenoppstå i Afghanistan
24. aug. 2021Det er liten grunn for mennene i Kreml til å føle skadefryd over det amerikanske nederlaget. De kan fort komme til å gå på et eget, skriver Julie Wilhelmsen.
Hvor hender det? om opprørsgrupper
-
Hvor hender det? nr. 9 2021
Klimaendringer og konflikt
1. juli 2021Det snakkes mye om at klimaendringer fører til konflikt, men hvordan henger disse egentlig sammen?
-
Hvor hender det? nr. 7 2021
Cuba uten Castro
7. juni 2021- Borghild Tønnessen-Krokan
Brødreparet Raúl og Fidel Castro har styrt kommunistlandet Cuba i over et halvt århundre. Nå er et politisk generasjonsskifte underveis.
-
Hvor hender det? nr. 14 2019
Kashmir-konflikten: Dårlige naboer siden 1947
16. des. 2019- Arild Engelsen Ruud
India og Pakistan har kranglet om Kashmir i over 70 år. I sommer blusset konflikten opp igjen.
Publikasjoner om opprørsgrupper
-
Publikasjon : Rapport
L’architecture de sécurité intérieure burkinabé face à la gestion d’une crise multidimensionnelle
2022Den flerdimensjonale krisen som Sahel har vært gjennom siden 2012, har i hovedsak blitt møtt militært. Det er imidlertid like viktig å se på rollen som de interne sikkerhetsstyrkene spiller for å håndtere usikkerhet. I denne forbindelse er Burkina Faso et spesielt interessant case. Overfor den maliske...- Niagalé Bagayoko
- Mahamoudou Savadogo
-
Publikasjon : Academic article
Self-defence Militias and State Sponsorship in Burkina Faso
2021Sidan 2015-16 har Burkina Faso vore i konflikt med jihadistiske opprørsgrupper som er aktive over Sahel i Vest-Afrika. Etter kvart som konflikten eskalerte i fleire områdar av landet, blei bruken av væpna sjølforsvarsmilitsar i Burkina Faso svært utbreidd og aktivt sponsa av staten, noko som førte til... -
Publikasjon : Rapport
Rebel governance? A literature review of Boko Haram and the Islamic State in West Africa Province
2022Litteraturen om hvordan opprørere styrer har fundamentalt utfordret ideen om at "styring" er det eneste privilegiet til "de styrende". Til tross for viktige fremskritt det siste tiåret, har studier i stor grad adressert opprøreres styring fra en "institusjonalistisk" tilnærming....
Forskningsprosjekter om opprørsgrupper
-
Forskningsprosjekt
Sårbare stater, statsbygging og skatt (FRAGTAX)
2021 - 2024 (Pågående)Hvordan etableres, utøves og opprettholdes statens politiske myndighet til å kreve inn skatt over tid? Statsbygging krever forutsigbare inntekter. Uten en innenlandsk inntektsbase, blir selv kjerneaktiviteter...
-
Photo: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Reactions to state regulation of Islam in times of Daesh (STATEISLAM)
2021 - 2025 (Pågående)En viktig og så langt undervurdert konsekvens av ISIS sin fremvekst har vært at regjeringer i Midtøsten i senere år har økt kontrollen over den religiøse sfæren, moskeer og andre religiøse aktiviteter,...
-
Forskningsprosjekt
Jihadistisk styring i Sahel (JIGOV-Sahel)
2020 - 2024 (Pågående)Dette prosjektet handler om jihadistisk styre i Sahel-regionen i Vest-Afrika.