Styring
Styresett handler som hvilke politiske institusjoner som finnes i et samfunn, de prosesser som skjer i tilknytning til dem, og hvilken styringsadferd disse har.
Demokrati er et styresett der folket har stor innflytelse over beslutninger som tas i samfunnet. Vi sier at land er demokratiske om de har frie valg av politiske ledere, men de må også ha et velfungerende rettsvesen og respektere menneskerettighetene for å være et ekte demokrati. I motsetning til et demokratisk har vi et diktatorisk eller autoritært styresett. Jo mindre autoritet folket har over beslutninger i samfunnet, jo mer autoritært er det.
NUPI forsker på ulike styresett for å forstå mer om hvorfor land er autoritære eller demokratiske, hvilke konsekvenser ulike styresett har for økonomien, og for hvordan det er å bo i landet.
Spørsmål vi søker svar på er for eksempel:
- Hvorfor kriger demokratiske stater mindre med hverandre?
- Hvordan påvirker det økonomien å gå fra et autoritært til et demokratisk styresett?
- Hvorfor er det færre sultkatastrofer i demokratiske land?
Nyheter om styring
-
Desse krisane truar EU no
5. mars 2021Koronakrise, legitimitetskrise og klimakrise. Det er berre nokre av hindera EU må forsere. Kor bra går det, og kvar er EU i 2025? EU si krisehandtering er tema for ei ny bok signert blant andre NUPI- og HINN-forskar Marianne Riddervold.
-
KRONIKK: USA er ingen troverdig leder
12. feb. 2021USAs internasjonale lederskap var i krise lenge før Donald Trump, skriver Minda Holm i denne kronikken.
-
Big Tech gjør staters jobb
1. feb. 2021Å kreve at Facebook skal være løsningen på overvåkningsproblematikken er like urimelig som å forlange at Twitter skal håndtere Donald Trump på en forbilledlig måte, skriver Lars Gjesvik og Ole Willers i denne kronikken.
Hvor hender det? om styring
-
Hvor hender det? nr. 17 2020
Den arabiske våren: Ti år etter
18. des. 2020Det er no ti år sidan den arabiske våren velta inn over fleire land i Midtausten. Har det vorte meir demokrati?
-
Hvor hender det? nr. 2 2020
Europeisk samarbeid: et vitnesbyrd fra «generasjon EØS»
5. feb. 2020- Martine Tønnessen
Passkontrollene forsvant, men det gjorde også taxfree-lykken. Hva betyr europeisk samarbeid for generasjonen som vokste opp med EØS-avtalen?
-
Hvor hender det? nr. 1 2020
Venezuela: økonomisk krise og politisk kaos
22. jan. 2020- Benedicte Bull
To presidenter og to ledere for nasjonalforsamlingen. Mislykkede forhandlingsforsøk og en økonomisk, sosial og humanitær krise som har brakt nesten fem millioner mennesker på flukt. Finnes det en løsning...
Publikasjoner om styring
-
Publikasjon : Intervju
US., Russian warships dock in Sudan as countries eye strategic port
2021Amerikanske og russiske krigsskip har lagt til havn i Sudan på rødehavskysten. Washington forsøker å etablere bånd til Sudan i kjølvannet av enighet om normalisering av forholdet mellom de to landene. Seniorforsker Andrew E. Yaw Tchie deler sin ekspertise med Rick Sanchez i RT America (fra 8:34). -
Publikasjon : Kronikk
Sudan’s food riots show that the transitional government still has much to achieve
2021I denne kronikken, publisert i The Conversation, forklarer seniorforsker Andrew E. Yaw Tchie hvordan den politiske overgangsfasen i Sudan er inne i en prekær fase. Statsminister Abdalla Hamdoks regjering står overfor en rekke utfordringer, inkludert protester grunnet varepriser, og en gjenoppblomstring... -
Publikasjon
Is France in a no-win situation in Sahel region?
Ledere fra fem av statene (group of five) i den vestafrikanske delen av Sahel møtes i Tsjad. Møtets formål er å fremme sikkerhet, og skjer samtidig med at Frankrike forbereder seg på å trappe ned sin militære tilstedeværelse i regionen. NUPI-forsker Andrew E. Yaw Tchie bidrar som ekspert i denne sendingen.
Forskningsprosjekter om styring
-
Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Multilateralisme under press: Norge og Estland i FNs sikkerhetsråd
2020 - 2021 (Pågående)Dette prosjektet vil utforske mulighetene for økt bilateralt samarbeid mellom Norge og Estland i Sikkerhetsrådet, hvor Estland er roterende medlem 2020-2021 og Norge 2021-2022
-
Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash Forskningsprosjekt
Responsible Innovation and Happiness: A New Approach to the Effects of ICTs (HAPPY)
2015 - 2020 (Pågående)Dette prosjektet søker å bidra til utvidelse av forskningen på ansvarlig innovasjon ved å gjennomføre en serie empiriske studier på de sosioøkonomiske effektene av informasjons- og kommunikasjonsteknologi....
-
Foto: David Hellmann/Unsplash Forskningsprosjekt
Critical infrastructure protection and communication thereof: the case of the Baltic states and Norway (CIICPP)
2020 - 2021 (Pågående)Prosjektet tar sikte på å forklare hvorfor kritisk infrastruktur er viktig for samfunnsutvikling i de tre baltiske land (Latvia, Litauen og Estland) og i Norge.