Det er 6 846 tenketanker fordelt over hele verden. I Europa ligger 1 770 av disse, og i Norge har vi 15 stykker. I årets rangering av verdens 150 beste tenketanker utenfor USA ligger NUPI på en 47. plass. Dermed er NUPI den høyest rangerte norske tenketanken, og den neste norske organisasjonen på lista er Peace Research Institute (PRIO) som ligger på en 62. plass.

Beholder plassen fra i fjor

-  Det er gledelig at NUPI scorer så høyt på rangeringen også denne gang. Det betyr at vi har høy internasjonal synlighet og at arbeidet vårt blir sett og verdsatt. Mye kan sies om metoden som er benyttet for å rangere, men vi tar det uansett som et klapp på skulderen, sier direktør i NUPI, Ulf Sverdrup.

NUPI gjorde det også godt i oversikten over myndighetstilknyttede tenketanker og beholder den solide tredjeplassen fra i fjor.

-  Dette er ett av flere datapunkt. Jeg tror også NUPI vil skåre godt i evalueringene av instituttsektoren i Norge som straks publiseres, og vi registrerer også våre forskere vinner i konkurransen om midler. Samlet gir det derfor et bilde av at NUPI har dyktige medarbeidere, og at vi som institutt har en sterk og fin utvikling, sier Sverdrup.

- En fjær i hatten

Rangeringen er utarbeidet av TTCSP - The Think Tanks and Civil Societies Program ved University of Pennsylvania. I år er det det tiende året på rad TTCSP har laget denne rangeringen. TTCSP oppfordrer fagmiljøet til å nominere de beste tenketankene, hvor så TTCSP skiller ut de beste av de nominerte til den offisielle rangeringen. Kampen i toppen er hard, og de ulike listene består kun av de topp 40-170 tenketankene i sin klasse. Dermed er det å i det hele tatt komme på listen en bragd i seg selv.

-  Det aller viktigste for oss er at vi er gode på det vi gjør, og at vår forskning holder høy kvalitet, er spennende og relevant. At vi også scorer bra på slike rangeringer er en fin bonus og det fungerer som en anerkjennelse, eller en fjær i hatten om du vil.

Lang prosess

Prosessen med å rangere verdens tenketanker begynte allerede i mars i fjor, og resultatene ble offentliggjort 26 januar i år. Ekspertene som deltok i rangeringsprosessen så på flere ulike kriterier, blant andre:

  • Kvaliteten og ryktet til tenketankens ansatte hvor det ble lagt stor vekt på at de ansatte er svært dyktige på sine respektive områder.
  • Kvaliteten på og ryktet til materialet som blir produsert.
  • Kvalitet, antall og rekkevidde på det som publiseres.
  • Hvor stor påvirkningsgrad forskningen har på beslutningstakere
  • Antall opptredener i media, intervjuer og siteringer.
  • Webside og digital tilstedeværelse

Les mer om prosessen her.

Øverst på listen over tenketanker utenfor USA troner velrennomerte Chatham House som også ble Think Tank of the Year i 2015.