Hopp til innhold
NUPI skole

NUPI-uken som gikk – uke 14

Gikk du glipp av et spennende seminar, en viktig artikkel eller andre nyheter fra NUPI?

OPPSUMMERT: Panama-papirene, utredningen om landmakten og nytt åremål for NUPI-direktør Ulf Sverdrups var bare noen av NUPI-nyhetene fra uke 14.

Montasje: Solloko29/Wikimedia Commons/CC BY SA 4.0 - Ane Olivie Oppheim/Forsvaret - Christopher Olssøn/NUPI

OPPSUMMERT: Panama-papirene, utredningen om landmakten og nytt åremål for NUPI-direktør Ulf Sverdrups var bare noen av NUPI-nyhetene fra uke 14.

Montasje: Solloko29/Wikimedia Commons/CC BY SA 4.0 - Ane Olivie Oppheim/Forsvaret - Christopher Olssøn/NUPI

Ulf Sverdrup fortsetter som direktør på NUPI etter ønske fra NUPIs styre.

 - Jeg og NUPIs styre er meget glade for å kunne meddele at Ulf Sverdrup har takket ja til et nytt åremål på NUPI. NUPI har hatt en meget god utvikling under Ulfs ledelse og vi ser frem til at dette vil fortsette, sier NUPIs styreleder Kate Hansen Bundt.

Det nye åremålet varer i seks år fra 1.1.2018.

Ett år siden Panama Papers - bare et blaff?

Panama-papirene må tvinge politikerne til handling, skriver SkattJakt-nettverket i Aftenposten 4. april om gigantlekkasjen som avslørte skattesvindel blant verdens rike og mektige i storstilt skala. Oppmerksomheten rundt dette var stor, men fikk det reelle konsekvenser? 

Les hele kronikken her.

Forsvaret - rustet for fremtiden?

Et nytt trusselbilde bringer med seg nye utfordringer for Forsvaret. I fjor var Langtidsplanen for Forsvaret klar. Landmakten – Hæren og Heimevernet (HV) – har flere svakheter, og får nå en egen utredning. Seniorforsker Nina Græger svarer på hva som blir viktigst for landmakten i fremtiden.

- Mens Forsvaret i perioden frem til da i stor grad var innrettet mot internasjonale operasjoner og hadde sin hovedaktivitet utenfor landets grenser, er både Forsvarets og NATOs fokus vendt hjem igjen. Aktuelle trusler anses å kunne komme mot Europa og mot Norge, med et strategisk overfall i nord som verste scenario for oss. Dermed blir er landmakten – Hæren og Heimevernet - helt sentral, forklarer Græger.

Tirsdag 3. april deltok hun på informasjonsmøte og debatt om landmaktutredningen på Litteraturhuset sammen med Brandvik, Hærsjef Odin Johannessen, dekan Kjell Inge Bjerga ved Forsvarets Høgskole og Frithjof Jacobsen i VG.

Les hele saken her.

Norge møter Kina – viktig for god forskning

Fredag denne uken reiste statsminister Erna Solberg, Utenriksminister Børge Brende, næringsminister Monica Mæland, et knippe regjeringsrepresentanter og en stor næringslivsdelegasjon til Kina. Dette er det første offisielle norske besøket etter at Norges forhold til Kina ble formelt normalisert i desember i fjor. Avtalen skal nå settes ut i praksis.

 – Kina og Norge er slett ikke enig om alt, men vi har og mange felles interesser. Et normalt politisk forhold er helt avgjørende for å kunne samarbeide effektivt, og for å kunne diskutere vanskelige saker og fremme gjensidig kritikk, sier Hans Jørgen Gåsemyr, postdoktor ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved NUPI, har forsket på Kina i en årrekke.

I denne saken forklarer han hovedgrunnene til hvorfor dette møtet mellom Kina og Norge er så viktig.

Russland – hvor støtt står makten?

Søndag 26. mars var det i 100 byer i Russland store demonstrasjoner mot korrupsjon og maktmisbruk. Protestene ble utløst av opposisjonsfiguren Aleksej Navalnyj og hans organisasjon Fondet for anti-korrupsjon.

De publiserte 2. mars en femtiminutter lang YouTube-film som blant annet avslører hvordan statsminister Dmitrij Medvedev opererer med «veldedige organisasjoner» som får milliarder av rubler i såkalte donasjoner fra rike russiske forretningsmenn. Pengene brukes angivelig for å kjøpe overdådige nasjonale og internasjonale eiendommer. Videoen er sett over 16 millioner ganger, og i et land hvor korrupsjon er en evig pine for dem som ikke berikes av den, har den utløst mye sinne.

Minda Holm og Malin Østevik skriver om oppslutning rundt makten i et Russland preget av demonstrasjoner og terror på NRK Ytring.

Brexit - en tragedie?

Den britiske utmeldinga av EU skaper sterke følelser og dramatiske overskrifter. Kommisjonspresident Jean Claude Juncker sier brexit er en tragedie. Og her hjemme gir avisoppslag og kommentarer inntrykk av at EU er i ferd med å bryte sammen.

Der noen ser starten på slutten for EU-samarbeidet, kan man like gjerne se begynnelsen på en ny episode i europeisk integrasjon, skriver seniorforsker Christophe Hillion i Dagsavisen.

  • Hold deg oppdatert på de ferskeste publikasjonene fra forskerne våre her.
  • Du kan se de fleste NUPI-seminarer, samt ekspertintervjuer, på YouTube-kanalen vår.
  • De fleste av NUPIs seminarer er åpne for alle. Se en fullstendig oversikt over programmet vårt fremover her.

Temaer

  • Forsvar
  • Internasjonal økonomi
  • Handel
  • Utenrikspolitikk
  • Europa
  • Russland og Eurasia
  • Asia
  • Styring
  • EU