Hopp til innhold
NUPI skole

Russlandskonferansen 2018: Kald fred i Arktis?

Gikk du glipp årets russlandskonferanse? Se den her!
Bildet viser utenriksminister ine Eriksen Søreide

HOVEDINNLEGG: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde for Norges forhold til Russland, med spesielt fokus på Arktis, i sitt hovedinnlegg da NUPI arrangerte årets russlandskonferanse.

Foto: Therese Leine Søgård/NUPI

HOVEDINNLEGG: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde for Norges forhold til Russland, med spesielt fokus på Arktis, i sitt hovedinnlegg da NUPI arrangerte årets russlandskonferanse.

Foto: Therese Leine Søgård/NUPI

Har forholdet mellom Russland og Norge i Arktis endret seg etter annekteringen av Krim i 2014? Hvordan har amerikansk Arktis-policy utviklet seg under Trump-administrasjonen? Hvordan ser Russland på Arktis?

Det var noen av hovedspørsmålene ni eksperter diskuterte på NUPIs årlige russlandskonferanse på Litteraturhuset i Oslo 14. september 2018.

Samarbeid viktigere enn noensinne

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide understreket i sitt hovedinnlegg på konferansen at samarbeid mellom Norge og Russland i Arktis er viktigere enn noensinne.

Fikk du ikke vært med på arrangementet? Se hele konferansen live på NUPIs YouTube-kanal:

Det første panelet bestod av ekspertene Helge Blakkisrud (NUPI), Dmitriy Tulupov (St. Petersburg State University) og Nina Poussenkova (IMEMO Moskva), og tok for seg Arktis som et tema i russisk innenrikspolitikk.

Fra sikkerhetsutfordringer til forskningssamarbeid

I det andre panelet var det overordnede temaet for paneldiskusjonen og presentasjonene Arktis som møteplass, og Heather Conley (CSIS), Kristian Lundby Gjerde (NUPI) og Aleksander Sergunin (St. Petersburg State University) bød på perspektiver fra henholdsvis USA, Norge og Russland.

Til slutt tok Pavel Baev (PRIO), Konstantin Zaikov (NARFU) og Jakub M. Godzimirski (NUPI) for seg fremtiden i den arktiske regionen. Baevs presentasjon handlet om de harde sikkerhetsutfordringene i Arktis, mens Zaikov ga grunn til optimisme med en oversikt over blant annet internasjonalt forskningssamarbeid i Arktis. Godzimirski avsluttet det faglige programmet med å skissere fire fremtidsscenarier for regionen.

Vil du vite mer om Arktis-forskningen vår? Ta en titt på regionsiden her.

Temaer

  • Diplomati
  • Utenrikspolitikk
  • Europa
  • Russland og Eurasia
  • Nord-Amerika
  • Arktis
  • Klima
  • Energi
  • Internasjonale organisasjoner